Univers de copil

A+ R A-


Premiere romanesti intre anii 1700 - 1990

 

Premiere romanesti de-a lungul anilor 1700 – 1990.

 

1708

Spatarul Mihai Cantacuzino intemeiaza pe langa manastirea Coltei din Bucuresti prima institutie spitaliceasca din Tara Romaneasca.

 

1749-1815

Ioan Piauriu-Molnar, carturar erudit de factura iluminista, considerat “parintele medicinii savante romanesti”, profesor de boli de ochi la Scoala medico-chirurgicala din Cluj, a fost primul medic roman cu studii superioare. In 1771 i se creaza o catedra, devenind astfel cel dintai profesor universitar roman de medicina. In 1793 editeaza prima lucrare de medicina elaborata de un roman, intitulata “Sfaturi catre studentii in chirurgie”.

 

1826

Primul desen anatomic medieval, premiera in medicina romaneasca, se datoreaza monahului Teodosie de la manastirea Neamt. Desenul reprezenta doua inimi, pe fata si pe dos, si ilustra cartea lui Nicodim Aghioritul.

 

1832

Se efectueaza prima autopsie cu caracter medico-legal din Romania. Realizata la zece zile dupa decesul persoanei, autopsia este intregita de un examen toxicologic efectuat de un farmacist.

 

1841

Nicolae Kretzulescu (1812-1900), recent intors in tara (1839), intemeiaza Scoala de chirurgie de la Coltea, prima de acest fel la noi, transformata ulterior (1869) in Facultatea de Medicina.

 

1858

Iuliu Baras (1815-1863), medical pediatru, filosof si animator cultural, intemeiaza primul spital de copii din Bucuresti. Initial a functionat sub forma de dispensar in propriile case (din cartierul Dudesti), ca apoi, in 1884, sa-l mute in cladirile construite pe actualul Bulevard Ilie Pintilie unde functioneaza azi Spitalul de copii “Grigore Alexandrescu”.

 

1865-1897

Stefan Stinca, medic si militant socialist, in teza sa de doctorat, Mediul social ca factor patologic (1891), publicata partial si in revista pariziana “L’ere nouvelle”, face, de pe pozitiile materialismului dialectic, pentru prima data la noi, o caracterizare noua a continutului unor notiuni ca “mizerie materiala”, “conditii sociale” etc. Introducand in teoria patogenezei tema mediului social ca factor patologic, Stefan Stinca este unul din primii medici din lume care a evidentiat ca in aparitia bolilor o importanta deosebita o au conditiile de munca si viata ale oamenilor.

 

1877

Apare in Franta Dictionarul medical Dechambre, in care capitolul ilustrat Les Roumains a fost redactat de antropologul Alexandru Obedenaru, constituind prima manifestare romaneasca de prestigiu in viata stiintifica de specialistate europeana. Capitolul respectiv, elaborate in 1876, infatisa particularitatile anatomofiziologice, tipologice, sanitare, alimentare, geografice si socio-culturale ale romanilor.

 

1879-1959

Dupa studii superioare la Montpellier, Maria Cutarida (1858-1919) obtine titlul de doctor in medicina la Paris, devenind astfel prima romanca posesoarea unui astfel de titlu. Functioneaza, dupa revenirea in tara, la Spitalul “Filantropia” din Bucuresti, unde in 1897, intemeiaza primele case de copil: “Materna” si “Leaganul”, iar in 1899 organizeaza prima cresa de fabrica.

 

1885

Victor Babes, creatorul seroterapiei, publica la Paris, impreuna cu A.V. Carnil, primul tratat de bacteorologie din lume, intitulat Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a maladiilor infectioase, lucrare ce a fost distinsa de Acamedia de Stiinte franceza.

 

1896

Savantul Gheorghe Marinescu (1863-1936), impreuna cu Dragomir Hurmuzescu (1865-1954), efectueaza, la un an dupa descoperirea razelor X de catre Rotger, primele radiografii. In anii urmatori, Gheorghe Marinescu desfasoara o asidua activitate stiintifica. In 1898 i se incredinteaza, conducerea primului serviciu de boli nervoase din tara noastra, serviciu ce a functionat la Spitalul “Pantelimon”si foloseste pentru prima data in lume (1898) filmul in investigarea stiintifica.

 

1909

Prima autooperatie de hernie din lume o realizeaza, la Iasi, doctoral Alexandru Taicu, seful clinicii chirurgicale a Spitalului “Sfanta Maria”.

 

1909

La varsta de 15 ani, viitorul savant Hermann Oberth inaugureaza primele cercetari de medicina spatiala din istoria stiintei. Si-a construit singur o instalatie, care era de fapt o centrifuga, cu ajutorul careia a stabilit ca omul poate suporta o apasare mai mare de 6-7 ori decat propria greutate.

 

1910

Elena Densusianu este prima femeia careia i se acorda un titlu universitar in invatamantul medical romanesc.

 

1920

Medical Victor Anastasiu (1886-1972) infiinteaza la Bucuresti Centrul de medicina aeronautica, printre primele din lume. Valoarea stiintifica a cercetarilor efectuate, in premiera mondiala, asupra comportamentului aviatorilor in timpul zborului a fost relevata de catre savantul Ch. Richet la Congresul international de navigatie aeriana de la Paris (1921).

 

1946

Prima femeie ministru din Romania, dr. Florica Bagdasar primeste portofoliul sanatatii in guvernul dr. Petru Groza.

 

1952

Primul institut de geriatrie din lume este creat, la Bucuresti, de prof. dr. Ana Aslan.

 

1955

Pe Stadionul Tineretului din Bucuresti se desfasoara primul concurs de tara al grupelor sanitare ale Crucii Rosii.

 

1961

La Spitalul clinic Fundeni se efectueaza prima operatie din tara noastra pe cord deschis cu ajutorul aparatului inima-plaman artificial.

 

1970

La Clinica de ortopedie traumatologica si chirurgie infantila a I.M.F Targu-Mures se efectueaza pentru prima data in lume, vertebrectomia totala.

 

1972

Se inaugureaza la Targu Ocna, la o adancime de 130 m, primul sanatoriu subteran din tara noastra pentru tratamentul astmului bronsic prin speleoterapie.

 

1972

Clinica chirurgicala nr. 1 din Cluj-Napoca este dotata cu primul rinichi artificial fabricat la noi in tara.

 

1973

Un colectiv de specialisti realizeaza si experimenteaza, in premiera, un cardiostimulator de constructie romaneasca avand performante la nivelul celor mai valoroase aparate de acest gen din lume. In acelasi an, pensionarului Alexandru Petrescu (74 ani) din Constanta i se implanteaza un asemenea aparat de 127 grame si 54/22 mm.

 

1980

La Clinica de chirurgie urologica de la Spitalul clinic “Fundeni” s-a efectuat, in premiera medicala un transplant de rinichi.

 

1983

La Clinica de chirurgie infantila a Spitalului de copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, medicul Alexandru Pesamosca opereaza, pentru prima oara in lume, un copil de o zi.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei   In multe creatii ale sale, natura si-a aratat neintrecuta-i maiestrie, dar in lumea florilor, a fluturilor si a pasarilor parca a depasit orice imaginatie. Mii de forme,...

Mesaje si felicitari de Sf Ste…

Mesaje si felicitari de Sf Stefan

Mesaje si felicitari de Sf. Stefan Pe 27 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Stefan, prilej cu care urati celor ce poarta acest nume sau derivate ale acestuia gandurile cele mai...

Mesaje frumoase de Sfantul Nic…

Mesaje frumoase de Sfantul Nicolae

Mesaje frumoase de Sfantul Nicolae   Pentru toti cei care poarta numele Sfantului Nicolae sau derivate ale acestuia: Nicolaie, Nicole, Nico, Nicoleta, Nic, Niki, Nicu, Niculita, Nicoara, Niculai, Niculae, Nae, Nicusor, Neculce,...

Fabula Veverita

Fabula Veverita

Fabula - Veverita Cand a iesit din culcusul in care crescuse, vegheata cu atata grija materna, veverita s-a oprit descumpanita; o incercau timiditatea, emotiile. Firesti pentru cei ce-si incep drumul in...

Peisaje iarna planse de colora…

Peisaje iarna planse de colorat

Peisaje iarna - planse de colorat   A venit iarna, zambeste, viseaza si bucura-te de un anotimp feeric. E vremea cand din cer curge neaua minutata si intregul pamant straluceste sub mantia...