Univers de copil

A+ R A-


Vant de toamna de Otilia Cazimir

Vant de toamna de Otilia CazimirVa oferim spre lectura povestireaVant de toamna”, scrisa de Otilia Cazimir. E o altfel de povestire, mai degraba trista decat vesela, mai mult pentru oameni mari decat pentru copii. De ce? Cititi-o si o sa vedeti de ce ...

La capatul strazii batrane s-au ivit in toamna, odata amandoi, un baiat si un caine ros.

Suluri de praf in vartejuri calatoare alearga dupa ei, trec inaintea lor rasucindu-se si, fara veste, se risipesc in movilite netede. Parca aduce toamna, din tainice tinuturi inghetate, stoluri de dantuitoare mititele si fumurii.

Baiatul merge grabit, tarand in picioare pantofii mari, cu tocuri strambe. Isi indeasa sapca pe urechi sa-si traga pantalonii prea scurti peste genunchii goi. Cainele se tine in pas cu el, ridicand mereu botul negru si umed spre nasul rosu al baiatului, parca vrea sa-l intrebe ceva. Cainele are ochi buni si cuminti de copil, copilul are ochi banuitori si tristi de caine batut.

O vreme, baiatul urmareste doua frunze care se fugaresc pe trotuar la intrecere: una e verde si sunatoare, ca de tinichea, cealalta moale si rosie ca o petala de mac. Lui i-e draga cea rosie. Dar cealalta o intrece si se duce, rasucindu-se si fosnind, parca anume ca sa-i faca in ciuda. Baiatul o stiveste sub talpa pe cea rosie:

- Na, bleaga!

Intr-o ograda, pe crengile incalcite ale unui tufis, stau cateva boabe umflate si laptoase, de hurmuz (arbust cu flori trandafirii, care are fructe albe ca zapada, de marimea boabelor de cirese). Baiatul intinde mana printre ostrete. Un catel tarcat se repede din fundul ograzi, fara sa latre. Doar cand ajunge langa gard, casca gura si scoate un sunet aspru – parca stranuta. Cainele cel ros il priveste o clipa cu mirare, apoi intoarce capul, dispretuitor, si-si vede de drum.

Baiatul strange intre degete hurmuzul de furat. Bobita se face din ce in ce mai sticloasa, pana ce pielea subtire plesneste si iese la iveala miezul ca un strop de zapada moale si doi samburei negri si cleiosi.

La crasma cu geamuri vinete, de parca a inghetat fumul pe ele, se deschide usa cu clopotel si in strada navalesc aburi fierbinti si miros de friptura.

Baiatul deschide gura, de parca inghite mirosul cald si bun.

- Ti-e foame, ma?

Cainele da din coada: cum sa nu-i fie foame?

- Ti-o fi, sarace ... da’ parca mine nu mi-i? ...

Langa cei doi tovarasi s-au ivit, din vreo casa sau de dupa vreun colt de strada, o fata si un baiat. Ea e subtire si alintata, cu ochi buni si veseli. El are o crizantema galbena la butoniera pardesiului si parul in vant. Vorbesc, uitandu-se unul in ochii celuilalt, de aproape. Si o data cu ei, pe strada goala parca s-a ratacit un pic de soare. Deodata, fata isi duce degetul la gura:

- Taci ... ca ne-aude?

- Cine?

Tanarul se uita imprejur. Nu e nimen. Doar un baiat si un caine ros in usa unei crasme, ata. Departe, la capatul strazii, un copac negru s-a rastignit pe aurul zarii de toamna ...

Fata se apropie de usa crasmei, unde cei doi adulmeca lacom. Se apleaca si, cu un deget, ridica usor barbia inghetata a baiatului.

- Ti-e foame?

O clipa, cainele cel ros a ridicat deasupra dintilor un colt de buza cafenie. Dar indata a inceput sa dea din coada, prietenos.

- Spune: ti-e foame?

- Ni-i foame.

- Si cum te cheama?

Baiatul se uita la straina banuitor, pe la coada ochilor: ce-o fi vrand cu ei? Insa cum fata rade cu tot obrazul, ii raspunde, imbufnat:

- Pe mine ma cheama Culai si pe el, Muchi.

- Pe el? Pe care el?

- Pe caine ... ca noi suntem doi ...

Mana moale si alba a fetei se lasa pe capul latos si plin de scai al cainelui.

- Muchi ...

Ar avea sa spuna ceva si nu stie ce. Ar vrea sa faca ceva si nu se pricepe. Se intoarce spre insotitorul ei, care, sprijinit de un stalp, isi striveste intre degete crizantema de la butoniera.

- Titel, uite ce draguti sunt amandoi ... N-ai ceva maruntis? Ca li-e foame ...

Dar Titel e furios. Isi ridica ochii de la floare si, masurand cu scarba pe cei doi vagabonzi rebegiti de frig, bombabeste catranit:

- D-ai dracului ... Ce, parca mie nu mi-e foame?


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Relatiile dintre parinti si co…

Relatiile dintre parinti si copilul mic

Relatiile dintre parinti si copilul mic Pentru dezvoltarea posibilitatilor fizice si sufletesti, copilul are nevoie de spatiu interior si exterior, de sentimentul de libertate. Pentru educatia copilului este necesara multa...

Zana Primavara compunere si im…

Zana Primavara compunere si imagini

Zana Primavara compunere si imagini Primavara bate la usa, iar noi o asteptam cu mare nerabdare. Dar cine vine intr-un mod miraculos si face ca totul sa inverzeasca, sa infloreasca si...

Poezii de Pasti

Poezii de Pasti

Poezii de Pasti Versuri întru mărirea lui Iisus Hristos care a înviat din morți spunând “Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă...

Ghicitori despre brad

Ghicitori despre brad

Ghicitori despre brad   Fie iarnă, fie vară, Falnic stă în vârf de munte. Veşnic verde, fastuos, Uneori în plină iarnă Îl îmbrăcăm în beteală. (Bradul)   

Sfantul Andrei 2018

Sfantul Andrei 2018

Sfantul Andrei 2018 30 noiembrie 2018 reprezinta o zi speciala pentru crestinatate si vorbim despre una dintre cele mai importante sarbatori romanesti. Il sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat,...