Univers de copil

A+ R A-


Importanta cercetarii bacteriilor

Importanta cercetarii bacteriilorStudiul bacteriilor a lamurit faptul ca unele sunt patogene, deci daunatoare, iar altele folositoare.

Materiile organice din sol sunt degradate de catre bacterii in substante mai simple, sub forma asimilabila de catre organisme.

Winogradski a explicat fenomenul fixarii azotului atmosferic, de catre plante, prin intermediul unei bacterii.

Biochimia a folosit cunostintele despre bacterii si a explicat enzimatologia bacteriana.

A luat nastere microbiologia industriala, care se ocupa de folosirea unor bacterii in scopuri industriale. Fondatorul ei este E. Hansen.

Teoria moderna a dezinfectiei si a chimioterapiei selective se bazeaza pe studiul bacteriilor si a fost formulata de J. Ehrlich.

Cunoasterea bacteriilor a influentat dezvoltarea biologiei, in general, si a condus la aparitia biologiei moleculare.

In tara noastra numerosi oameni de stiinta au cercetat microorganismele. Am aminti, in acest sens, pe Victor Babes, Ion Cantacuzino, Constantin Ionescu-Sisesti, Dumitru Combiescu, Mihai Ciuca.

Victor Babes (1854-1926) este fondatorul microbiologiei romanesti. A descoperit, in sistemul nervos al animalelor moarte de turbare, corpusculii Babes-Negri. Lucrarea “Bacteriile si rolul lor in etiologia, anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase”, in colaborare cu francezul R. Cornil este prima lucrare despre bacterii.

Ion Cantacuzino (1863-1934) a infiintat Institutul de Microbiologie din Bucuresti. Pentru combaterea unor boli (holera, febra tifoida) a creat seruri si vaccinuri. A elaborat lucrari despre functiile fagogitare in regnul vegetal (1896) si imunitatea la nevertebrate (1923).

Constantin Ionescu-Sisesti (1883-1962) a efectuat cercetari de imunologie, virologie si microbiologie generala.

Dumitru Combiescu (1877-1961) a studiat richettsiozele si zoonozele.

Mihai Ciuca (1883-1967) s-a remarcat in campania de eradicare a malariei in tara noastra si pe plan international.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Aprecierea calitatii oualor pe…

Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consum Ouale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete. Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu...

Intoarcere la Eminescu

Intoarcere la Eminescu

Intoarcere la Eminescu “De cate ori deschid volumul de Poeme al lui Eminescu am impresia ca ma intorc acasa, dupa o calatorie lunga. Calatoresc asa de o viata intreaga...

La cirese de Ion Creanga

La cirese de Ion Creanga

La cirese de Ion Creanga   Va oferim spre lectura "La cirese", o intamplare inedita povestita de scriitorul Ion Creanga, autorul volumului "Amintiri din copilarie".   Odata, vara, pe-aproape de Mosi, ma...

Aromaterapia si renasterea une…

Aromaterapia si renasterea unei terapii antice

Aromaterapia si renasterea unei terapii antice Aromaterapia este o componenta a medicinii naturii care cuprinde tratarea bolilor cu ajutorul unor uleiuri extrem de concentrate extrase din plante. Aceste extrase...

Recorduri geografice montane d…

Recorduri geografice montane din Oceania

Recorduri geografice montane din Oceania   Va prezentam cateva recorduri geografice montane din Oceania: Varful Wilhelm si vulcanul Etna.