Univers de copil

A+ R A-


Recorduri si curiozitati din lumea plantelor

 

Cel mai mare arbore de pe pamant este sequoia (Sequoiadendron giganteum). Un exemplar din aceasta specie, descoperit in California, avea impresionanta inaltime de 83,06 metri. Din lemnul lui s-ar fi putut construi 40 de casute-bungalowuri. Greutatea lui a fost estimata la 2.145 tone.

 

Cea mai inalta orhidee poarta denumirea stiintifica de Angraecum infundibulare. Creste in Uganda, ajungand pana la inaltimea de 3,66 metri.

 

Cea mai mare floare de orhidee a produce specia numita Selenipedium caudatum. Petalele acestei orhidee pot atinge lungimea de 45 cm, iar diametrul corolei, 9 m.

 

Cea mai mare samanta apartine unei specii de cocotier originar din Insulele Seychelles Oceanul Indian. O singura samanta poate atinge o greutate de peste 18 kg.

 

Cel mai inalt copac din lume la ora actuala este denumirea stiintifica de Sequoia sempervirens. Cel mai inalt exemplar inregistrat pana acum avea inaltimea de 110,7 metri.

 

Cel mai mare cactus este “saguaro” (Cereus giganteus), descoperit in 1950 langa localitatea Madrona, statul New Mexico, SUA. Acest exemplar avea o inaltime de 16,1 metri. Un alt cactus descoperit la Baja California, in Mexic, masura nu mai putin de 17,69 metri si cantarea 10 tone.

 

Cea mai inalta specie de bambus este Dendrocalamus giganteus, originar din Burma. In gradina botanica din Peradeniya, Sri Lanka, exista un exemplar de aproape 33 metri.

 

Cea mai veche fosila a unei plante cu flori a fost gasita in Colorado, SUA, in anul 1953. studiata cu atentie de catre oamenii de stiinta si supusa unor teste speciale in laborator, s-a apreciat ca varsta acestei plante fosila ar fi de 65 milioane de ani.

 

Planta cu cea mai larga arie de raspandire este cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cynodon dactylon. Ea poate fi intalnita atat in Canada, cat si in Argentina, in Noua Zeelanda, dar si in Japonia ori Africa de Sud, deci la distante de mii si zeci de kilometri intre diferite puncte ale globului.

 

Cea mai mare inflorescenta cunoscuta pana in prezent pare a fi aceea a unei plante numita Puya raimondii, originara din Bolivia. Diametrul poate atinge 2,44 metri.

 

Cea mai mare frunza nedifizata o intalnim la o planta din Malaezia (Alocasia mecrorrhiza). Lungimea unei astfel de frunze poate atinge 3,02 metri.

 

Cel mai mare rododendron este cel din specia Rhododendron arboreum. In Nepal, un astfel de exemplar a atins inaltimea record de 18,3 metri.

 

Cel mai mare butuc de vita de vie a fost plantat in 1894 in localitatea Carpinteria, statul California, SUA. In 1900 acest butuc a dat, el singur, o productie record de 9 tone (!) de struguri. S-a uscat in anul 1920, dupa 78 de ani.

 

Cele mai adanci radacini din lumea plantelor le are o specie de salcam raspandita in Africa de Sud. In anul 1948 a fost descoperit un exemplar al carui radacini patrundeau in pamant pana la adancimea de 45,7 metri.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Salutul primul semn al politet…

Salutul primul semn al politetii si codul bunelor maniere

Salutul, primul semn al politetii si codul bunelor maniere Aveti o singura ocazie sa faceti o prima impresie! Sa salutati pe cineva, sa faceti prezentarile sau sa va prezentati...

Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii laptelui

Aprecierea calitatii laptelui Calitatea laptelui depinde de compozitia sa, de prospetime si de prezenta germenilor patogeni. Pentru analize, aveti nevoie de 0.5 l de lapte nefiert. Inainte de a-l turna in...

Mesaje si statusuri de Sfantul…

Mesaje si statusuri de Sfantul Valentin Ziua indragostitilor

Mesaje si statusuri de Sfantul Valentin - Ziua indragostitilor De 14 februarie - Valentine’s day, va propunem ca sursa de inspiratie cateva statusuri, mesaje, urari, sms-uri si felicitari.   Atunci cand cerul...

Copilaria

Copilaria

Copilăria     Ce este copilăria?Copilăria-i anotimpu-n care, Când te trezeşti sau când adormi nu ştii Şi când lumina-i fragedă ninsoare Şi visul, zbor înalt de ciocârlii.

Numarati pana la trei

Numarati pana la trei

Numarati pana la trei   Va oferim spre lectura poezia “Numarati pana la trei” scrisa de Dumitru Dragan.   Sa privesti si sa nu crezi; De la Capra cu trei iezi Poti sa-nveti cu mult temei Numaratul...