Univers de copil

A+ R A-


Ateroscleroza - ucigasul mut

Ateroscleroza ucigasul mutPicaturile de grasime care se depun zilnic, de-a lungul unor zeci de ani, formeaza pe peretele intern a arterelor placi mici si dure, in cadrul bolii numite ateroscleroza. Ateroscleroza produce leziuni grave fara zgomot clinic, pe tacute, ani de-a randul si numai dupa o perioada isi anunta brusc prezenta, prin infarct de miocard, accidente vasculare grave, accidente tromboembolice sau infarctul cerebral.

Ateroscleroza incepe odata cu viata si nu este o boala a batranetii asa cum se cunostea pana nu demult. Aceasta boala ca de altfel si cancerul constituie o mare problema nerezolvata. Ateroscelroza se asociaza cu o serie de factori traumatizanti pentru artere, care duc in final la accidente grave.

Factorii care produc adevarate traume asupra peretilor vasculari sunt: abuzul de alimente, bogate in grasimi, dulciuri, fainoase, contribuie la cresterea concentratiei grasimilor din sange si depozitatrea lor pe pereii diferitelor vase. Totdeauna trebuie sa avem in minte prezenta unei alimentatii echilibrate si in limite fiziologice, pentru ca altfel cu cat este cureaua mai lunga, cu atat este viata mai scurta.

De exemplu, numai o singura chifla sau corn cu unt si mezeluri, daca se consuma zilnic in plus fata de strictul necesar organismului, poate anual se ingrasa omul cu 3-4 kg.

Alcoolul produce mai multe boli in lume decat orice agent patogen. El afecteaza toate organele si functiile organismului, contribuie la instalarea bolilor pulmonare, digestive si in special ale inimii, sangelui si tot sistemul circulator. Produce moartea cu 2-5 mai mult fata de cei care nu consuma bauturi alcoolice.

Tutunul – factor de risc in bolile cardiovasculare – este implicat in formarea aterosclerozei. Consumul de tutun influenteaza ingustarea diametrului arterial cu favorizarea formarii cheagurilor si aparitia accidenteor tromboembolice. Efectul tutunului asupra aparatului coardiovascular este proportional cu numarul de tigari fumate pe zi si cu procentul de gudron si nicotina. Tot el impiedica transportul de oxigen consumului biologic al tesuturilor si organelor. Astfel, o tigara poate degrada o cantitate de vitamina “C” egala cu cea continuta intr-o portocala. Ca sa nu mai vorbim de cei care prezinta arteriopatia, ca tutunul duce la amputarea membrului afectat, indifferent de cantitatea de medicamente consummate.

Diabetul stimuleaza formarea aterosclerozei prin hipertensiune, colesterol si zahar crescute, cu implicatii grave asupra sistemului cardiovascular, prin aparitia infarctului de miocard sau aparitia aterosclerozei.

Daca hipertensiunea arteriala este descoperita la timp, este aproape pe jumatate vindecata. In primul rand trebuie precis gasita cauza aparitiei unei hipertensiuni, pentru a putea fi stapanita. Ne alarmeaza din ce in ce mi mult, pentru ca pe timp ce trec anii ea apare la varste tot mai tinere, cu afectarea potentialului afectiv si a activitati cotidiene. Este periculoasa atunci cand nu este stapanita la timp, pe motivul ca oricand poate declansa accidente vasculare si in special cerebrale, tulburari neuro-hormonale si infarctul de miocard, care poate fi fatal.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sfantul Gheorghe 23 aprilie 20…

Sfantul Gheorghe 23 aprilie 2015

Sfantul Gheorghe - 23 aprilie 2015 Ziua de 23 aprilie 2015 este o zi speciala pentru Biserica Ortodoxa si pentru toti crestinii, in special pentru cei care poarta numele Sfantului Gheorghe...

Ingerii povestire religioasa d…

Ingerii povestire religioasa din Biblie pentru copii

Ingerii - povestire religioasa din Biblie pentru copii Va oferim spre lectura o povestire religioasa in versuri, din Biblie, pentru copii, intitulata “Ingerii”, scrisa de P. Dulfu. ...

Rapsodii de primavara de Georg…

Rapsodii de primavara de George Toparceanu

Rapsodii de primavara de George Toparceanu O poezie foarte cunoscuta si foarte apreciata de primavara: Rapsodii de primavara de George Toparceanu.   Rapsodii de primavara de George Toparceanu   ISus prin crangul adormit,A trecut in...

Legenda macului

Legenda macului

Legenda macului   Se spune că aceste minunate flori roşii, pe care le vedem noi presărate prin lanuri şi pe câmpie, nu ar fi existat de la început pe lume ci ar...

Sinuzita diagnostic evolutie p…

Sinuzita diagnostic evolutie profilaxie

Sinuzita - diagnostic, evolutie, profilaxie Diagnosticul de sinuzita trebuie precizat cat mai precoce, aparitia simptomelor amintite obligandu-l pe bolnav sa se prezinte neintarziat la medicul specialist. Acesta, in urma examenului clinic...