Univers de copil

A+ R A-


Influenta sarcinii asupra diabetului zaharat

La femei, in timpul sarcinii, exista posibilitatea sa apara o serie de tulburari metabolice, cum ar fi secretia pancreatica de insulina care este crescuta. Acest necesar de insulina ajunge la un maximum in saptamana 36 – 40 de sarcina.

Hipersecretia de insulina duce la o hiperfunctie a celuleor beta pancreatice (cele care secreta insulina) si chiar in anumite cazuri la epuizarea lor. asa se explica cresterea incidentei diabetului cu cat varsta femeii insarcinate este mai mare. Un autor englez (Murphy), pe un studiu foarte detaliat a stabilit de asemenea ca 50% din femeile cu peste 10 copii devin diabetice. Tot asa se explica faptul ca femeile cu diabet latent pot ajunge in cursul sarcinii la diabet clinic manifest.

Cum se datoreaza aceasta secretie crescuta, epuizanta de insulina?

Datorita secretiei unor hormoni antagonisti la insulina (estrogenii si progesteronul), care cresc glicemia, datorita unor hormoni ca: glucocorticoizii, lactogenul placentar, somatotrophormonul, prolactina s.a. se perturba, de asemnenea, temporar, o serie de metabolisme. Asa se explica glicemia mica pe nemancate si glicemia mare dupa masa la femeia insarcinata. Asa se explica si aparitia glucozei in urina chiar cand femeia nu este diabetica (orice glucozurie trebuie sa ne atraga insa atentia asupra parturientei).

Prezenta glucozei in urina la femeia gravida nu inseamna obligatoriu diabet zaharat, dar nici nu trebuie considerata fiziologica. Primul test care trebuie facut este recoltarea unei glicemii la doua ore dupa masa. Daca aceasta depaseste 150 mg% se impune diagnosticul de diabet zaharat si terapia necesara.

La femeia diabetica se observa ca, in primele luni de sarcina, apare o scadere a nevoii de insulina, daca se trata cu insulina inainte de sarcina. Acest fapt se datoreaza consumului crescut de glucoza de catre pacienta, fapt pentru care vom fi nevoiti sa scadem cantitatea de insulina administrata bolnavei pentru a evita eventualele hiperglicemii (cceasta insa numai in primele luni de sarcina). Cu cat sarcina inainteaza, cu atat nevoia de insulina creste (sarcina agravand evolutia diabetului). Inainte de descoperirea insulinei orice femeie diabetica care ramanea gravida deceda rapid prim coma acidocetozica. Azi, datorita insulinei, printr-un tratament corect si bine supravegheat sarcina poate fi dusa la sfarsit, atunci cand bolnava o doreste, in orice caz cu diabet zaharat necomplicat. In cazurile complicate insa, cu retinopatie sau nefopatie, se contraindica categoric sarcina. Consideram ca, chiar in cazurile cu diabet zaharat necomplicat, o femeie nu poate avea mai mult de 1-2 sarcini.

Se pot casatori intre ei doi tineri diabetici? Din unele puncte de vedere raspunsul e afirmativ. Ingijirea reciproca pe care si-o pot acorda poate ajuta la mentinerea unei vieti echilibrate si a unei intelegeri mai bune. Sansele insa de transmitere ereditara a bolii sunt mai mari. Se pune de asemenea problema riscului crecut al malformatiilor si al viabilitatii scazute perinatale.

Felicitari de Anul Nou 2015 cu…

Felicitari de Anul Nou 2015 cu mesaje si urari

Felicitari de Anul Nou 2015 cu mesaje si urari Sa aveti parte de un an 2015 mult mai bun decat 2014, multe impliniri si bucurii, satisfactii pe toate planurile, noroc si...

Traditii credinte obiceiuri si…

Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare   Sarbatoarea Fecioarei Maria - Adormirea Maicii Domnului are loc intotdeauna pe 15 august, fiind cunoscuta si sub denumirea de...

August Prostul

August Prostul

August Prostul   Va oferim spre lectura poezia “August Prostul” scrisa de Miache Iliut.  

Superstitii de Florii si salci…

Superstitii de Florii si salcia de Florii simbol

Superstitii de Florii si salcia de Florii simbol   Afla cateva superstitii de Florii, precum si cateva informatii despre Florii si salcia de Florii - simbol pentru sarbatoarea de Florii.    Superstitii...

Aerul

Aerul

Aerul Aerul este un corp gazos, straveziu, fara culoare, fara miros si fara gust. El inconjoara pamantul din toate partile, alcatuind in juru-i o patura groasa de 60-80 kilometri,...