Univers de copil

A+ R A-


O carte buna e un prieten bun

Despre carti …

“O carte buna e un prieten bun” spune o vorba veche. Intr-adevar, cele mai bune sfaturi, cele mai drepte judecati se gasesc in carti. Toata stiinta lumii se gaseste adunata in ele. Daca n-ar fi cartile, azi n-am sti cu mult mai mult decat stiau stramosii nostri si am trai tot in colibe, arand pamantul cu cate o creanga mai ascutita, cum faceau primii oamenii.

O carte buna e un prieten bun

Cand insa oamenii au gasit o cale de a lasa urmasilor invatatura lor, si aceasta prin scris, n-a mai fost nevoie ca fiecare generatie sa porneasca de la inceput cu incercarile, ci s-au folosit de invaturile lasate de inaintasi. La cele stiute au adaugat altele si altele, pana s-a ajuns la marile descoperiri de azi. Iata pentru ce orice om si mai ales orice elev copil trebuie sa respecte carte. Prin ea capata invatatura stramosilor, a parintilor chiar pregatindu-se sa adauge, la randul rau, pe a sa.

Azi, cartile sunt formate din mai multe foi de hartie scrisa prinse la un loc. Sunt unele de mii de asemenea foi, iar altele de cateva zeci numai. Nu totdeauna insa cartile au fost din hartie. Vechii egipteni scriau pe pietre. Daca voiai sa citesti ceva despre viata unui mare om de-al lor, trebuia sa te duci la mormantul sau si acolo gaseai o piatra pe care erau desenate toate faptele lui.

Asirienii si chaldeenii, niste popoare aproape tot atat de vechi ca si egiptenii, nu scriau pe piatra, ci pe caramizi. Atunci cand lutul nu era bine intarit, ei scrijeleau cu un lemn ascutit, diferite semne pe fata caramizii. Apoi o lasau la soare de se usca si scrisul ramanea intiparit. Cine voia sa-si faca o biblioteca, trebuia sa cumpere tot mai multe caramizi de acestea pe care le aseza apoi in rafturi, intocmai cum noi azi asezam cartile.

Dar o carte nu era formata dintr-o singura caramida, ci din foarte multe. Din cauza aceasta, era foarte foarte greu de umblat la ele. Ca sa nu fie grele, caramizile erau, desigur, subtiri si de aceea trebuia multa atentie cand se citea pe ele.

S-a mai scris pe foi de papyrus si pe piele de vitel bine curatata. Azi, cand e atat de usor de citit o carte, cand ne e teama ca se poate sterge scrisul sau se poate distuge cum se intampla cu caramizile, azi datoria tuturor e sa cinsteasca aceste carti dupa cum se cuvine.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pe vaporul clasei intaia cante…

Pe vaporul clasei intaia cantec

Pe vaporul clasei intaia cantec   Va prezentam cantecul "Pe vaporul clasei intaia".   Pe vaporul clasei intaia Ne-mbarcam cu totii voiosi Si lasam noi gradinita, Celor mici si plangaciosi.  

Florii planse de colorat

Florii planse de colorat

Florii - planse de colorat   De Florii, crestinii comemoreaza un eveniment deosebit de special care a avut loc inainte de zilele patimilor lui Hristos, este vorba despre intrarea lui Iisus in...

Desene cu pinguini de colorat

Desene cu pinguini de colorat

Desene cu pinguini de colorat Cum sa nu iti placa aceste pasari acvatice, cu mersul lor leganat, pieptul alb si spatele negru? Nu-i asa ca seamana cu niste pitici imbracati in...

Poezia Parauas limpede apa

Poezia Parauas limpede apa

Poezia - Parauas, limpede apa …   Haideti copii sa ne bucuram de frumusetea unui parau, de apa limpede si cristalina. Poezia “Parauas, limpede apa …” de Constantin Scripca.   Parauas, limpede apa, Peste prund...

Amurg de toamna Lucian Blaga

Amurg de toamna Lucian Blaga

Amurg de toamnă - Lucian BlagaDin vârf de munţi amurgul suflăcu buze roşiiîn spuza unor norişi-atâtajăraticul ascunssub valul lor subţire de cenuşă.