Semnificatia culorilor in desenele copiilor
Alegerea libera a culorilor este esentiala pentru intelegerea anumitor aspecte ale caracterului si temperamentului copilului tau, mai ales daca le foloseste mereu pe aceleasi. Sa nu uitam, culoarea este proiectia externa a propriilor sentimente si emotii. Copilul transpune in desene o mare parte din trairile sale.
Exista copii care manifesta preferinta pentru o culoare sau alta, la fel cum exista copii care folosesc cu bucurie toate culorile. Felul in care utilizeaza culorile poate arata un copil introvertit, timid cand foloseste doar doua sau trei culori sau un copil extrovertit, deschis, sociabil cand foloseste culori calde si diversificate. Un copil stabil, bine adaptat social va utiliza 4-6 culori. In acest caz, vorbim despre desene multicolore. Copiii care folosesc in desenele lor toate culorile curcubeului sunt in general deschisi, echilibrati, sociabili, fara probleme de comunicare cu cei din jur.
Alegerea culorii are legatura atat cu dorintele si preferintele lor, cat si cu materialele folosite de copii pentru desen, precum si cu mediul, accesoriile camerei, peretii camerei, imbracamintea, jucariile de plus, etc.
La varsta preprimara, copiii nu sunt foarte interesati de culori, de aceea, in marea majoritate, le aleg la intamplare. Asadar, nu e nimic neobisnuit daca foloseste o singura culoare, chiar daca e inchisa (verde, negru, maro, etc.). In schimb, incepand cu varsta scolaritatii, desenele monocrome, cenusii sau in culori inchise pot sugera tristetea, teama sau regretul copilului. Totusi, nu trebuie sa ne grabim sa tragem concluzii gresite. Culori inchise folosesc si copiii hotarati, care stiu ce vor si care traiesc intr-o familie fericita.
Albastrul, verdele, portocaliul si galbenul sunt culorile recomandate pentru destindere, folosind, in diferite moduri, relaxarii. Par sa fie culorile antistres. Albastrul este legat simbolic de cer si apa, fiind o culoare relaxanta pentru ca permite perceptia spatiului infinit. Verdele este legat simbolic de natura si pajisti, fiind o culoare ce evoca calm, liniste, stare de odihna. Portocaliul este o culoare ce exprima bucurie, fericire, exuberanta. Galbenul este legat simbolic de culoarea soarelui, fiind o culoare ce evoca dragostea de viata, fiind expresie a paternitatii si a dorintei de crestere.
Este important sa cunoastem codul culorilor daca dorim sa ne cunoastem si sa ne intelegem copilul mai bine. Pentru a descoperi semnificatia utilizarii anumitor culori si nuante, este bine sa cunoasteti si sa aflati interpretarile paletei de culori disponibile. Atentie insa! Trebuie sa descoperiti culorile utilizate frecvent pe o perioada mai lunga de timp si nu va orientati descifrarea numai dupa un singur desen, ci pe un ansamblu de desene.
Ce ne dezvaluie preferinta pentru anumite culori? Afla mai multe despre semnificatiile culorilor si nuantelor in desenele copiilor:
· rosu,
· galben,
· albastru,
· verde,
· mov / violet,
· turcoaz,
· portocaliu,
· roz,
· negru,
· maro,
· gri.
In realizarea articolelor s-a folosit ca sursa - Evi Crotti,“Desenele copilului tau - Interpretari psihologice”, Editura Litera, 2010.
- 17/02/2013 13:37 - Culoarea mov sau violet semnificatie in desenele copiilor
- 16/02/2013 13:34 - Culoarea albastru semnificatie in desenele copiilor
- 16/02/2013 13:17 - Culoarea verde semnificatie in desenele copiilor
- 15/02/2013 13:14 - Culoarea galben semnificatie in desenele copiilor
- 15/02/2013 13:11 - Culoarea rosu semnificatie in desenele copiilor
- 10/02/2013 20:15 - Moldova in timpul lui Alexandru cel Bun
- 09/02/2013 17:01 - Batalia de la Rovine si luptele de aparare impotriva turcilor
- 09/02/2013 16:58 - Tara Romaneasca in vremea lui Mircea cel Batran
- 08/02/2013 16:07 - Biblioteca copiilor nostri
- 07/02/2013 13:48 - Intemeierea Moldovei