Univers de copil

A+ R A-


A opta luna de sarcina

 

Esti in a opta luna de sarcina si te apropii rapid de momentul magic cand iti vei cunoaste copilasul. Esti foarte emotionata, dar e firesc. Ai grija de tine si de cel micut, odihneste-te si nu uita de exercitiile prenatale.

 

Momentul decisiv se apropie cu pasi repezi, iar vizitele tale la medic sunt tot mai dese,  o data la doua saptamani. Corpul tau produce niste hormoni, numiti relaxine, care iti fac muschii si ligamentele sa se relaxeze, din aceasta cauza mergi clatinandu-te. Acest lucru este specific pentru femeile insarcinate (mersul de ratusca).


Sa vedem care sunt simptomele celei de-a opta luna de sarcina: stare de oboseala, dificultati de respiratie, scurgeri de colostru (mai ales noaptea), aparitia contractiilor mai des - Braxton Hicks, urinari frecvente, urinari involuntare, extinderea pelvisului, stari de anxietate si emotii crescute, constipatie, indigestie, arsuri la stomac, dureri de spate, sangerari gingivale, mancarimea pielii (in special in zona burtii), dureri de picioare, umflarea picioarelor.

 

In interiorul tau, copilasul e gata format. Copilasul tau continua sa creasca, majoritatea organelor sunt gata dezvoltate, cu exceptia plamanilor. Acestia vor ajunge la maturitate in aceasta luna. Continua sa se dezvolte creierul. Sistemul nervos este format, iar inima atinge aproape forma sa definitiva.
Pielea micutului devine fina si roz, datorita ingrosarii epidermei. In a opta luna de sarcina fatului incep sa ii creasca parul si unghiile si se misca din ce in ce mai putin, locul devenind tot mai stramt pentru el. In acest moment, sistemul sau imunitar primeste inca anticorpi de la mama. De aceea, e important sa iti intaresti propriul sistem imunitar, contribuind astfel la construirea unui sistem imunitar puternic pentru bebelusul tau. Bebelusul bea foarte mult lichid amniotic, ceea ce contribuie la maturizarea sistemului sau digestiv. Copilasul urineaza si isi suge degetelul, incepe sa efectueze miscari respiratorii. Este posibil ca bebelusul sa se aseze intr-o pozitie pentru nastere. Daca medicul v-a spus ca inca nu s-a intors invers, nu va ingrijorati, o poate face oricand, chiar si in ziua in care urmeaza sa se nasca.

In majoritatea cazurilor, copilasul are deja greutatea pe care o va avea si la nastere, putand varia de la caz la caz. La sfarsitul acestei luni, bebelusul va cantari intre 2,3 si 2,8 kg si va masura aproape 50 de centimetri.

Daca apar riscurile unei nasteri premature, in aceasta luna exista sanse mari de supravietuire pentru bebelus, cu ingrijiri medicale speciale.

 

In aceasta perioada mama are nevoie de multa odihna, de aceea ar fi bine sa evite sa manance ciocolata seara si e recomandat sa faca plimbari pentru un somn bun. Pentru a va putea odihni, folositi-va de perne care sa va sustina burta si picioarele. Frecventa crampelor muscultare se poate intensifica in timpul noptii, de aceea magneziul si calciul sunt esentiale in aceasta perioada.

Mergi la medic o data la 2 saptamani, fa analize care sa spuna despre sanatatea copilasului tau, informeaza-te, aranjeaza camera copilasului, participa la cursuri de Lamaze, pregateste-ti bagajul pentru maternitate, pregateste-te pentru momentul nasterii si plecarea la maternitate. Discuta cu ginecologul despre modalitatea de nastere, normala sau cezariana, anestezie generala sau rahianestezie, etc. Petrece timp cu cel mic, vorbeste cu el, pune-i sa asculte muzica, ii poti citi povesti.

 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii E Sarbatoarea de Florii

Poezii E Sarbatoarea de Florii

Poezii - E Sărbătoarea de Florii O minunată poezie dedicată Duminicii Floriilor şi măririi lui Hristos. E Sărbătoarea de Florii Mântuitorul iar ne spune Să ne iubim ca între fraţi, Să facem numai...

Iancu la Abrud

Iancu la Abrud

Iancu la Abrud Va oferim spre lectura poezia “Iancu la Abrud” scrisa de Anton Dobre. Iancule, tu, Craisor, Muntilor bun fratior, Ocrotit de poala lor ...

Confectionam braduti de Craciu…

Confectionam braduti de Craciun din nasturi

Confectionam braduti de Craciun din nasturi                   Fiecare dintre noi asteapta cu nerabdare Craciunul. Asteptam zapada, cadouri si multa bucurie. Craciunul e aparte. Noi va propunem o idee, aceea de a...

Povestea celor sapte rate

Povestea celor sapte rate

Povestea celor sapte rate Va oferim spre lectura “Povestea celor sapte rate” scrisa de Vladimir Colin. Au fost odata sapte rate. Prima era schioapa, a doua era chioara, a treia avea ciocul...

Fluturasul abilitati practice

Fluturasul abilitati practice

Fluturasul – abilitati practice Fluturasii pot fi confectionati din materiale ce gasesc la indemana oricui. Numai hartia glasata si cartonul ar trebui cumparate, caci celelalte materiale se gasesc in orice locuinta....