Univers de copil

A+ R A-


Primul trimestru de sarcina

 

Ai aflat deja ca esti insarcinata, ai trecut de primele emotii si traiesti, alaturi de partenerul tau, bucuria de a deveni mamica si tatic. Dar cum iti va afecta sarcina viata in viitorul apropiat? Ce se intampla? Ce ai de facut in primul trimestru de sarcina?

Primul trimestru de sarcina reprezinta perioada de la conceptie pana la sfarsitul celei de-a 12-a saptamani de sarcina. Exact in acest interval, un ou fecundat se transforma in embrion, iar embrionul, la randul sau, devine fat. Trimestrul I de sarcina inseamna o perioada de transformari intense pentru corpul tau pe masura ce acesta se va adapta starii de maternitate.  

 

Primele reactii dupa ce afli ca esti insarcinata sunt adesea contrarii (ba esti fericita, ba esti ingrijorata). Apar multe intrebari, momentan fara raspuns:

§         Suntem pregatiti pentru a fi parinti?

§         Ne permitem acum sa avem un copil?

§         Ce se va intampla cu cariera mea?

§         Ce medicamente am luat pana acum? Ma afecteaza?

§         Oare ce vom avea: fetita sau baietel?

§         Ce nume o sa ii punem bebelusului?

§         Ce am voie sa mananc? Ce nu am voie sa mananc?

§         etc.

Trebuie rabdare, iar raspunsurile la toate aceste intrebari vor veni pe parcurs.

 

Chiar daca perioada este scurta ca interval, ea presupune o serie de modificari importante. In timpul primelor 12 saptamani de sarcinase formeaza toate organele vitale ale copilului, organismul mamei se obisnuieste treptat cu sarcina si functioneaza in conformitate cu modificarile existente. S-a observat, copiii doriti vor fi si cei mai sanatosi. Prin urmare, o mama care se preocupa din timp de viata viitorului copil are sanse mari sa aiba o sarcina si o nastere usoare.

 

Ce este de facut in primul trimestru de sarcina?

Asigura-te ca esti insarcinata. Pentru aceasta, poti folosi un test de sarcina. De asemenea, pentru a cu adevarat sigura, este necesar sa mergi la un control medical, la medicul ginecolog, pentru un consult si o ecografie.  

 

Daca nu ai un medic ginecolog stabil, este momentul sa iti alegi unul. Cauta si alege un medic specialist in obstetrica si ginecologie. Acesta te va urmari pe tot parcursul sarcinii si, de preferinta, te asista si la nastere. Asadar, alege-l cu atentie, stabileste o programare si abia dupa aceasta intalnire ia o decizie.

 

Imediat ce afli ca esti insarcinata, este recomandata, obligatoriu, o vizita la medicul de familie. Medicul de familie iti va face un set complet de analize: analize de rutina si analize specifice primului trimestru de sarcina.

  

 

Inainte de a-ti stabili o intalnire cu medicul, vorbeste cu rudele tale si ale partenerului tau despre eventualele probleme de sanatate aparute in familie (malformatii, boli ereditare, etc), deoarece medicul iti va cere un scurt istoric medical familial.

 

Esti important sa vorbesti cu medicul tau despre medicamentele pe care le iei. Exista multe medicamente care nu sunt sigure pentru perioada de sarcina. Daca iei medicamente pentru diverse boli sau vitamine, suplimente, ceaiuri, etc., vorbeste cu medicul tau imediat ce ai aflat ca esti insarcinata. Spune-i despre ce este vorba, fa o lista cu medicamentele pe care le iei si solicita un consult medical.

 

Renunta la fumat. Este esential acest lucru. Nu te amagi cu tigari light sau cu tigari reduse numeric. O tigara in minus inseamna o sansa de viata sanatoasa in plus bebelusului tau; Fumatul creste riscul aparitiei multor probleme in timpul sarcinii. De exemplu, avort spontan, probleme ale placentei, nastere prematura. De asemenea, fumatul intarzie dezvoltarea fatului si creste riscul nasterii unui bebelus cu defecte (buza de iepure), nasterii unui fat mort sau mortii subite infantile.

 

Renunta la alcool. Este cel mai bine pentru tine si pentru bebelusul din burtica ta. Indiferent cat de slaba este bautura alcoolica pe care o consumi, indiferent de cantitatea pe care o consumi, alcoolul creste riscul ca bebelusul tau sa aiba dificultati de invatare, vorbire sau sa fie hiperactiv.

 

Redu cantitatea de cofeina. Specialistii sfatuiesc femeile insarcinate sa limiteze cantiatea de cafea consumata in timpul sarcinii la o ceasca pe zi. Studii recente au descoperit ca exista o legatura stransa intre consumul de cofeina si avortul spontan sau alte probleme aparute in timpul sarcinii.

 

Ai grija la activitatile pe care le practici. Unele activitati, mesetii si hobby-uri pot fi riscante atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Indiferent de orice, trebuie sa eviti sa lucrezi cu produse de curatare industriale, solventi, pesticide, chimicale periculoase, metale grele - precum mercurul, anumiti agenti biologici sau radiatii.

În primele 12 saptamani nu e de dorit sa faceti sport, nici macar inot, pentru ca oul trebuie sa adere ferm la uter. De asemenea, incearcati sa nu efectuati radiografii in aceasta perioada, in special la abdomen si pelvis. Daca examinarea radiografica este absolut necesara, aceasta se va face sub protectia unui sort infasurat in jurul abdomenului.

 

Ai grija la alimentatie, evita mancarurile riscante si mananca sanatos. Totusi, nu trebuie sa ai asteptari nerealiste. Este posibil ca in primul trimestru al sarcinii sa nu poti urma o dieta sanatoasa si completa din cauza greturilor. Incearca totusi sa respecti principiile unei alimentatii sanatoase, iar corpul tau va avea grija sa stocheze toate vitaminele si mineralele de care aveti nevoie tu si bebelusul tau. In timpul sarcinii, dar mai ales in timpul primului trimestru de sarcina, este important sa eviti anumite alimente care pot contine bacterii, paraziti sau toxine. De exemplu, carne nepreparata bine, oua crude, branza din lapte nepasteurizat, branzeturi cu mucegai, sushi, stridii si alte scoici, etc.

 

Vei ajunge sa ai pofte dintre cele mai ciudate, datorita cresterii necesarului de nutrienti in organism si a cresterii necesarului energetic. De asemenea, nu este o ciudatenie nici daca ti se schimba preferintele alimentare. Totul tine de ceea ce are nevoie organismul tau pentru a sustine bebelusul care se formeaza in tine. Din alimente, asigura-ti aportul a 2-4 mg de acid folic pe zi, aceasta vitamina e primordiala in primul trimestru de sarcina, deoarece poate evita aparitia multor malformatii congenitale.

 

Legumele proaspete, cerealele integrale, fructele si lactatele sunt foarte importante in primul trimestru de sarcina. Aceste alimente iti vor furniza energia de care ai nevoie pentru a-ti creste copilul si pentru a-i oferi nutrientii de care are nevoie. De asemenea, este bine, dar nu obligatoriu, sa iei si un complex de multivitamine pentru gravide. Daca din alimentatia ta vor lipsi unul sau mai multe alimente esentiale, complexul de multivitamine va compensa lipsa acestora.

 

In primul trimestru de sarcina poti lua in greutate pana la 2 kg, desi multe femei, datorita transformarilor suferite, isi pierd apetitul in acest stadiu si iau in greutate mai putin.

 

Daca nu ai planificat sarcina si inca nu iei vitamine prenatale, este cazul sa incepi sa o faci. Este recomandat acidul folic, atat inainte de conceptie, cat si in primul trimestru de sarcina. Acidul folic reduce semnificativ defecte de tub neural (spina bifida).

 

Dupa cum am mentionat mai sus, in timpul primului trimestru de sarcina poti experimenta diferite senzatii si simptome: greturi, dureri, disconfort, senzatii ciudate fara a le putea explica. In functie de particularitatile sarcinii si sanatatii tale, unele simptome pot fi mai problematice decat par. Pentru a fi complet informata, discuta despre aceste lucruri cu medicul tau, citeste carti si articole despre sarcina. In acest fel, unele confuzii vor disparea.

 

Uterul se afla in crestere si va incepe sa iti apese vezica urinara astfel incat vei simti nevoia sa urinezi mult mai des. De asemenea, cresterea volumului de lichide corporale precum si eficienta imbunatatita a rinichilor te vor ajuta sa scapi mult mai repede de elementele inutile din alimentatie. Presiunea pusa asupra vezicii se va mai reduce odata cu “inaltarea” uterului in cavitatea abdominala cam prin luna a patra de sarcina, pozitie din care nu va mai reveni pana in luna a noua.

 

Consuma ceaiuri din plante care reglementeaza activitatea rinichilor. Relaxeaza-te sub dus la temperaturi potrivite!


Pe masura ce uterul, aflat in crestere, va presa rectul si intestinele, vei incepe sa descoperi un noua simptom specific sarcinii: constipatia. Contractiile musculare care in mod normal ajuta la deplasarea hranei prin tractul digestiv sunt mult incetinite datorita nivelului ridicat de progesteron, iar asta va duce mai departe la arsuri, indigestie si balonare.

 

Apar schimbari la nivelul sanilor. Glandele mamare vor provoca o umflare a sanilor, dar si o sensibilizare a acestora. Aceste schimbari se datoreaza cresterii nivelelor de hormoni estrogen si progesteron, insa totul este normal si are legatura cu lunile in care va trebui sa iti alaptezi copilul. Poti folosi un sutien special, care sa asigure un suport bun pentru sani. Mamelonul devine mai inchis la culoare, chiar se poate mari, astfel glandele sudoripare sunt mai vizibile.

 

Respecta programul de somn. In primul trimestru de sarcina ai putea sa te simti mai extenuata decat ti-ai fi putut imagina. Odihneste-te cat poti de mult in timpul zilei si incearca sa te culci seara cat mai devreme, chiar daca nu esti obisnuita. Somnul, in acest stadiu, este deosebit de util, pentru ca, in timp ce dormi, fluxul sangvin prin uter creste de 5 ori. Daca nu iti este somn, atunci macar culca-te, atunci fluxul sangvin va creste de 2 ori, comparativ cu pozitia verticala.

 

In primul trimestru de sarcina aproape orice femeie este susceptibila sa aiba schimbari bruste de dispozitie, insa nimeni nu este vinovat, poate doar hormonii care in perioada asta creeaza dezechilibre in tot organismul.

 

In primul trimestru de sarcina te poti simti mai obosita, nervoasa, agitata sau chiar deprimata. Cu toate astea, daca te simti in stare sau chiar ai chef de sex, nu ezita. Cu exceptia interdictiile impuse de medic in cazul unei sarcini cu risc, nu ii vei face rau bebelusului.

 

Pentru a pastra amintiri de nepretuit din aceasta perioada, nu uita sa ai fotografii, atat cu tine, cat mai ales cu burtica ta. Este un mod minunat de a urmari evolutia corpului tau si de a pastra vie aceasta perioada din viata ta.

 

Ai grija la imbracaminte. Alege o tinuta care sa te incapa si in ultimele luni de sarcina. De exemplu, un tricou sau o rochita din bumbac, care sa se muleze usor pe burtica si care nu te incomodeaza.

 

Acestea sunt o parte din schimbarile care intervin in aceasta perioada a vietii tale – primul trimestru de sarcina. Este important sa intelegi ca aceste schimbari sunt normale. Aproape toate lucrurile care acum iti produc o stare de disconfort vor disparea pe masura ce sarcina evolueaza. De altfel, se putea chiar sa te numeri printre femeile norocoase care trec prin primul trimestru fara sa aiba parte de multe dintre simptomele specifice. Oricum ar fi, cel mai bine este sa cunosti ce urmeaza pentru a vedea la ce trebuie sa te astepti.

 

Sarcina usoara!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Migratia popoarelor

Migratia popoarelor

Migratia popoarelor   Dupa retragerea stapanirii romane au urmat vremuri tulburi pentru populatia din Dacia. Timp de aproape o mie de ani, pe pamantul tarii noastre au trecut, rand pe rand,...

Evolutia inaltimii si a greuta…

Evolutia inaltimii si a greutatii bebelusilor in primul an de viata

Evolutia inaltimii si a greutatii bebelusilor in primul an de viata   Odata cu venirea unui nou copilas pe lume si cu aducerea acestuia acasa principala grija a parintilor este evolutia si...

Paradisul pisicilor de Emile Z…

Paradisul pisicilor de Emile Zola

Paradisul pisicilor de Emile Zola O mătuşă mi-a lăsat moştenire o pisică de Angora care se vede de departe a fi cel mai prost animal pe care l-am cunoscut vreodată. Iată...

Suntem romani mereu

Suntem romani mereu

Suntem romani mereu   Va prezentam versurile si muzica pentru “Suntem romani mereu”. Muzica apartine lui Fuego si Irina Loghin.   Suntem romani mereu - versuri Suntem romani mereuLa bine si la greu,Aici de multe...

Fizica si chimia dintilor

Fizica si chimia dintilor

Fizica si chimia dintilor Oricat ar parea de ciudata o asemenea afirmatie, lucrul este totusi e perfect veridic. Se poate vorbi de o fizica si de o chimie a dintilor.