Univers de copil

A+ R A-


Sfantul Ilie, carutasul Raiului legenda biblica

 

Sfantul Ilie (unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament, fiul unui preot al Legii vechi) este sarbatorit anual pe data de 20 iulie. De origine, Sf. Ilie este din tinutul Tesvi - Galaad (Israel), situat dincolo de Iordan, de unde ii vine si numele de „Tesviteanul”. Legenda biblica spune ca Sfantul Ilie a trait in secolul al IX-lea inainte de Hristos. La vremea aceea, imparatul Israelului era Ahab. Asemeni celorlalti imparati acesta se inchina idolilor, nu dreptei credinte. 

 

Vazand atata orbire si atata ratacire de la dreapta credinta, Ilie s-a revoltat impotriva rautatilor imparatului. Umplandu-se de ravna dumnezeiasca, s-a dus inaintea lui Ahab, mustrandu-l pentru nebunia si idolatria lui. Sfantul Ilie l-a amenintat pe el si pe poporul care il urma ca nu vor mai avea parte de ploaie ani la randul: vor fi pedepsiti cu mare grozavie de catre Dumnezeu (“In acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie!”).

 

Cerul s-a inchis atunci si a urmat o seceta mare care a durat trei ani si jumatate, urmata de foamete. In toata aceasta perioada n-a cazut de sus nici o picatura de ploaie sau roua. Apoi, a urmat nerodirea pamantului, lipsa de hrana si foamete in tot poporul, incat sufereau si oamenii, dar si dobitoacele.

 

La randu-i, Ahab l-a amenintat pe Ilie cu moartea. Din cauza blestemului aruncat asupra poporului, Sfantul Ilie a fost surghiunit de catre imparat, motiv pentru care a fost nevoit sa se ascunda. Ascunzatoarea sa a fost mai intai aproape de un parau. Acolo a fost hranit de corbii care-i aduceau zilnic paine. A stat si in casa unei vaduve din Tara Feniciei, careia i-a inviat copilul care murise. Ilie a prezis regelui Ahab si sotiei sale ca vor muri de moarte infricosatoare, ceea ce s-a si intamplat. Sfantul Ilie n-a murit, ci s-a inaltat la cer intr-un car de foc, pe 20 iulie, atunci cand este praznuit.

Sfantul Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta, iar traditia populara il considera ocrotitorul recoltelor. Sf. Ilie este un exemplu de credinta si curaj demn de urmat.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sa invatam sa desenam un vapor

Sa invatam sa desenam un vapor

Să învăţăm să desenăm un vapor   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un vapor, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.  

Imagini animate cu oua de Past…

Imagini animate cu oua de Paste

Imagini animate cu oua de Paste Sarbatoarea Pastelui nu ar mai fi la fel fara minunatele oua de Paste. Simbol al vietii si invierii lui Hristos ele nu pot lipsi de...

Hai sa ne bucuram

Hai sa ne bucuram

Hai sa ne bucuram A fost odata o poveste trista … De mult, cica un baietel voia sa deseneze un papagal – si n-avea hartie, si n-avea creioane colorate, si, pe...

Povestea celor trei fluturi

Povestea celor trei fluturi

Povestea celor trei fluturi Dimineata superba de vara. Vant lin si cer senin. Lumea renaste incet, incet la viata. Gradina arata fantastic sub razele soarelui are tes o panza magica. Florile...

Numere planse de colorat

Numere planse de colorat

Numere - planşe de colorat   Utilizând aceste fişe de colorat copii pot învăţa cifrele şi de asemenea pot învăţa cum să scrie numelere. O activitate deosebit de utilă şi de frumoasă....