Univers de copil

A+ R A-


Tulburari ale urechii interne

Auzul este un simt deosebit de important in viata de zi cu zi. Scaderea auzului poate provoca traume si un complex de inferioritate. Asa incat, acordati o atentie deosebita igienei urechilor si apelati la medical specialist ori de cate ori constatati ca auzul va “joaca feste”.

Principalele afectiuni ale urechii interne sunt reprezentate de:

Sindromul Meniére apare la adulti (30-60 ani), avand cauze insuficient precizate, si evalueaza in crize succesive (ameteli, greturi, zgomote in urechi, scadere de auz).

Trauma acustica este hipoacuzia si surditatea produsa de zgomot, ce patrunde din ce in ce mai mult in viata noastra cotidiana. Astazi, datorita numeroaselor surse care il produc, zgomotul nu mai apare ca un factor de mediu ocazional. A trecut vremea oraselor linistite, cand singurele surse de zgomot mai importante erau sirenele fabricilor si locomotivelor; poluarea fonica produsa de tropotul cailor pe caldaram constituia doar un element de decor sonor. Progresul tehnic in cele mai variate domenii a adus, pe langa realizarile remarcabile ce ilustreaza capacitatea nelimitata a inteligentei umane, si un adevarat “inamic public” – poluarea sonora. Cercetarile medicale pun astazi in evidenta hipoacuzia produsa de mediul in care traieste, invata sau lucreaza omul contemporan. Sa nu mai vorbim de surditatea produsa prin expunere timp indelungat la zgomot, cea mai frecventa fiind surditatea profesionala. Este vorba de o boala profesionala care, prin suprasolicitarea urechii dincolo de pragul fiziologic, duce la modificari si remanieri ireversibile la nivelul urechii interne.

Presbiacuzia este un fenomen fiziologic legat de imbatranirea generala a organismului. Dintre organele de simt, urechea este cea care imbatraneste precoce, incepand de la varsta de 40-45 de ani. Este vorba de un proces lent, datorat varstei, modificarile anatomice aparand in analizatorul auditiv incepand de la urechea externa si pana la centrii acustici de pe scoarta. Se produce o atrofie si timpanul devine albicios, scleros, care sa intereseze si fereastra ovala (pe unde se transmite sunetul la urechea interna, si de aici la scoarta cerebrala), ducand la o osificare a oscioarelor din urechea medie. La varstnici, procesul de imbatranire a tesuturilor, leziunile cele mai importante se gasesc in urechea interna, o sclerozare cu calcifierea tesuturilor. De asemenea, leziuni importante se mai gasesc in segmentul nervos al analizatorului: un proces de atrofie senila, cu distructia progresiva a fibrelor nervului acustic, un proces de scleroza cerebrala, care, de fapt, intereseaza intregul sistem nervos central si segmentul nervos al analizatorului auditiv. In aceasta situatie, individual cu hipoacuzie instalata sesizeaza la inceput o jena in a auzi sunete de tonalitate inalta, dificultatea de a intelege o conversatie cu mai multe personae sau intr-un loc zgomotos, dificultatea de a auzi la teatru sau intr-o sala de conferinte, care progreseaza treptat. Tonurile pure, zgomotul strazii, sunetul telefonului sunt mai bine auzite decat vocea. Presbiacuzia evolueaza, mai mult sau mai putin repede, in raport cu particularitatile individuale.

In general, oamenii mai in varsta, in neconstinta de cauza, poarta discutii cu medicii specialisti O.R.L., cautand sa-i convinga ei pe medici si nu medicii pe ei, cum ca hipoacuzia pe care o prezinta nu poate avea alta cauza decat un dop de cerumen, solicitand in mod expres spalaturi in ureche.

In cazul dopului de cerumen, datorat hipersecretiei glandelor cerumenoase din conductul auditiv, acesta nu apare in timp, ci brusc, dupa o baie sau dupa toaleta de dimineata: dopul de cerumen absoarbe apa care patrunde in ureche, se umfla si obtureaza conductul auditiv extern, producand hipoacuzia. Diagnosticul si masurile ce se impun sunt stabilite de medical specialist O.R.L.

Din cele relatate, rezulta necesitatea profilaxiei auzului; din copilarie inca, trebuie luate toate masurile pentru ca urechea sa nu sufere, fapt ce face ca hipoacuzia sa apara cat mai tarziu. Otitele medii acute si cronice se trateaza sub controlul medicului specialist O.R.L., inclusiv indicatia chirugicala a patologiei nasului (vegetatii adenoide, polipi, deviatii de sept etc.), care genereaza suferinte auriculare. Perforatia largita a timpanului beneficiaza de timpanoplastie. Otoscleroza, prin progresele realizate in cofochirurgie, beneficiaza de operatie; la fel vertijele din sindroamele labirintice. Trauma sonora, ce duce la scaderea ireversibila a auzului, impune aplicarea riguroasa a masurilor de profilaxie, de protectia muncii la cei care lucreaza in medii cu zgomot intens. Presbiacuzia, si ea ireversibila, apare la varste diferite, in raport cu trecutul patologic al urechii si particularitatile biologice ale fiecarui organism. Un mod rational de viata, munca si alimentatie previne hipertensiunea arteriala si bolile endocrine, cresterea colesterolului etc., care sunt cauzele ce duc la hipoacuzie.

Metodele moderne de inregistrare a auzului sunt un ajutor pretios in aprecierea starii prezente si a evolutiei unei hipoacuzii. Este sunt de nepretuit in corectarea auzului prin folosirea protezelor auditive.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Limbajul albinelor

Limbajul albinelor

Limbajul albinelor Albinele “vorbesc” sau, mai exact, comunica intre ele. Oricat de curios ni s-ar parea, aceasta constatare este purul adevar descoperit dupa multe, indelungate si migaloase cercetari. Despre ce fel de...

Specii de plante carnivore Rou…

Specii de plante carnivore Roua cerului Drosera

Specii de plante carnivore - Roua cerului Drosera Planta Roua cerului (Drosera sp.) este prezenta pe teritoriul Romaniei cu trei specii: Drosera angelica, Drosera intermedia si Drosera rotundifolia. Amintim alte denumiri...

La steaua de Mihai Eminescu

La steaua de Mihai Eminescu

La steaua de Mihai EminescuLa steaua care-a răsăritE-o cale-atât de lungă,Că mii de ani i-au trebuitLuminii să ne-ajungă.

Iepurele cel istet

Iepurele cel istet

Iepurele cel istet Acum o mie de ani, ursul, maimuta si iepurele traiau alaturi, intr-un codru. Cum dadeau de iepure, ursul si maimuta indata prindeau a se lauda. Ursul spunea: - Sunt...

La mare

La mare

La mare   Iata versurile poeziei “La mare”, scrise de Emilia Caldararu.   Asta-i marea? Uite zarea! O oglinda cat e zarea. O oglinda leganata Si de soare sarutata.