Deviatiile coloanei vertebrale la copii III
In ceea ce priveste tratamentul, in scolioza nestructurala, acesta este mai simplu si consta din: gimnastica medicala, repaus pe pat tare (scanduri sub saltea), pozitie corecta a trunchiului la scoala si acasa, controlul eventualelor defecte de auz si vaz, sporturi care necesita un efort moderat (inotul etc.). In caz de inegalitate a membrelor inferioare, medicul ortoped va lua masuri de egalizare a acestora, dupa caz, prin adaos, spre exemplu, la tocul ghetei. Este contraindicata aplicarea corsetelor ortopedice.
Tratamentul scoliozelor propriu-zise este, in schimb, mult mai complex si mai dificil, depinzand atat de varsta, cat si de forma clinica. In general, tratamentul diverselor forme de scolioza este asemanator. Astfel, scolioza idiopastica, cu o curbura vertebrala moderata, sub 30º (prin calcul radiologic), beneficiaza de un tratament similar cu cel indicat in atitudinea scoliotica, cu conditia unei permanente supravegheri de catre specialist. In cazul unei curburi mai accentuate, sub 50º, tratamentul se schimba, necesitand internarea intermitenta a copilului in spital. Pe langa gimnastica medicala intervin sustinut si procedeele ortopedice. In acest sens, se aplica dupa caz, fie corsete gipsate corectoare, in timp de aproximativ 6 luni, fie corsete ortopedice din mase plastice. Pentru consolidarea rezultatelor, se aplica, in continuare, alte corsete ortopedice, ce vor fi purtate cu intrerupere pana la terminarea cresterii osoase. In acest corset, copilul merge la scoala, mananca, doarme, scotandu-l doar 2 ore pe zi pentru igiena generala.
Este incredibil cat de repede se adapteaza copiii cu aceasta situatie, mai curand decat parintii, care, de multe ori, impresionati, slabesc supravegherea tratamentului.
Cand curbarea scoliozelor depaseste 50º, situatia devine grava, tratamentul fiind preluat, in continuare, de chirurgia ortopedica. Operatia consta din redresarea curburii, prin tractiunea coloanei vertebrale, manevra executata pe masa ortopedica, precum si prin efectul de intindere a unui dispozitiv metalic, aplicat pe vertebre (metoda Harringston). Dupa obtinerea corectiei dorite, se recurge la fixarea zonei vertebrei respective cu ajutorul grefelor osoase.
Dupa operatie, copilul este imobilizat in corset gipsat si apoi ortopedic, pana la consolidare. Este operatia cu rezultatele cele mai satisfacatoare, permitand corecturi cu 50º ale curburilor, dupa care copilul se poate integra aproape normal in viata de toate zilele.
In concluzie, tratamentul scoliozelor, desi lung si dificil, cu unele complicatii si rezultate nesatisfacatoare, obtine totusi rezultate superioare celor de alta data. Succesele terapeutice sunt asigurate si de colaborarea stransa dintre medici si toti aceia care ingrijesc copilul.
Cifoza reprezinta o alta diformitate a coloanei vertebrale, produsa de o deviatie in plan median, cu exagerarea curburii dorsale fiziologice. Se intalnesc multiple forme de cifoza, dar cea mai frecventa apartine varstei copiilor care se indreapta spre adolescenta.
La scoala, pe terenul de sport sau acasa, educatorii sau parintii pot avea surpriza neplacuta de a observa la unii copii un spate mai proeminent. In aceasta situatie, medicul va distinge doua afectiuni.
Este vorba, in primul rand, de atitudinea cifotica sau spatele rotund, o afectiune posturala, care apare de obicei la fetele longiline, astenice, si care nu-si pot corecta singure tinuta dizgratioasa, in care capul si umerii sunt aplecati inainte, coloana dorsala este bombata in spate, iar abdomenul proeminent.
Coloana astfel modificata este totusi supla si nedureroasa, dar oboseala si diferite boli carentiale sau astenizante duc la accentuarea curburii, care devine dureroasa, din caaza muschilor para vertebrali, care nu mai reusesc sa mentina echilibrul coloanei.
Prin analogie cu atitudinea scoliotica, vertebrele nu prezinta modificari patologice, aceasta forma de cifoza aparand in cadrul unui dezechilibru general de crestere.
Tratamentul va consta din: gimnastica medicala corectoare si intaritoare, repaus pe pat tare, fara perna sub cap, autocontrolul tinutei, evitarea eforturilor fizice, tratament general etc.
Cealalta afectiune ce se poate distinge se refera la cifoza juvenila sau epifizita vertebrala (boala Scheuermann), care apare la pubertate, in special la baieti. Treptat, se instaleaza o curbura cifotica a spatelui, rigida si dureroasa de aceasta data, durere ce se exacerbeaza dupa efort. Vertebrele au structura modificata, devin turtite cuneiform, printr-un mecanism de fragilizare a tesutului osteocartilaginos local.
Curbura sau gibusul rezultat se accentueaza continuu, datorita fortelor de presiune gravitationala, care suprasolicita coloana in ortostatism. Daca boala este neglijata, la varsta adulta spatele devine intens deformat si dureros, prin aparitia unei discartroze (spondiloza) secundare, inevitabile.
Remediul terapeutic este in raport cu gravitatea bolii. In formele moderate, este asemanator cu cel din atitudinea cifotica, iar in cele cu gibus exegerat si rigid, se recurge la tratamentul ortopedic, prin aplicarea corsetelor corectoare, gipsate si ortopedice, succesiv, pana la terminarea cresterii.
Din cele expuse, reiese necesitatea stringenta a depistarii la timp a diferitelor deviatii ale coloanei vertebrale de catre cei din jurul copiilor. Numai in acest mod, specialistul ortoped poate aplica la timp tratamentul corespunzator, in masura sa corecteze aspectele inestetice si sa previna complicatiile functionale severe, care, in final, compromit sanatatea copilului.
Dr. O. Medrea
Deviatiile coloanei vertebrale la copii I
Deviatiile coloanei vertebrale la copii II
- 24/04/2013 18:35 - Boli ale urechii mijlocii
- 15/04/2013 16:53 - Artrita juvenila
- 10/04/2013 15:54 - Strabismul si tulburarile de vedere binoculare
- 01/04/2013 14:43 - Sinuzita diagnostic evolutie profilaxie
- 26/11/2012 14:38 - Sinuzita o boala a tuturor varstelor
- 10/11/2012 19:22 - Cardiopatiile congenitale
- 10/11/2012 01:02 - Tulburarile de tranzit intestinal sindromul diareic
- 01/11/2012 05:56 - Toxiinfectiile alimentare
- 30/10/2012 19:17 - Bolile diareice la sugar III
- 30/10/2012 17:38 - Bolile diareice la sugar II