Univers de copil

A+ R A-


Despre sistemul solar si curiozitati despre Soare

Soarele este o stea, de dimensiuni mijlocii fata de alte stele din Univers, avand un diametru de 1.4 milioane de km, adica de 109 ori mai mare decat diametrul pamantului nostru. Aceasta stea furnizeaza intreaga energie necesara supravietuirii animalelor si plantelor pe Pamant. Daca Soarele ar dispare, ceea ce nu se va intampla decat peste multe milioane si milioane de ani, Pamantul nostru ar deveni o planeta moarta.

Multe informatii gesiti in articolul “Sistemul solar si excursia in Cosmos”. Acum ducem povestea mai departe, deoarece din sistemul solar mai fac parte si cometele. Acestea sunt corpuri ceresti formate in cea mai mare parte din praf si gheata, care se invart in jurul Soarelui pe orbite foarte alungite. Multe dintre ele, dup ace trec aproape de Soare cu viteza foarte mare, se indeparteaza apoi, chiar cu mult mai departe de ultima planeta a sistemului solar, Pluton. Altele au o viteza asa mare, incat nici nu mai revin in sistemul solar dup ace au trecut pe langa Soare si isi continua drumul prin univers spre alte constelatii. Orice cometa are un “cap”, al carui diametru nu depaseste 50 de km si o coada uneori foarte lunga. Capul este format dintr-un “nucleu” care reprezinta partea solida a cometei si o “coama” care-l inconjoara si care ese formata din praf si gaze. Coada este formata din molecule ionizate si particule de praf, foarte rarefiate. Uneori, cand trec pe langa Soare, cometele se evapora complet din cauza temperaturii mari si dispar, lasand in locul lord oar un curent de praf.

Aceste corpuri ceresti, cometele, au fost observate luminoase ca niste stele cu coada, inca din antichitate. Unele au fost revazute dupa cateva zeci sau chiar sute de ani, cand au revenit spre Soare, altele nu au mai fost vazute niciodata.

Fiecare cometa poarta numele descoperitorului sau descoperitorilor ei. Ati auzit poate de cometa Halley, care, a trecut spre Soare, putand fi observata de pe Pamant. Iata si numele altor comete: Biela, Oterma, Arend-Roland, Kohoutek, Enke, Ikeya-Seki, numarul total al celor cunoscute fiind mai mare de 2000.

Am ajuns, in sfarsit, si la meteoriti. Acestia sunt corpuri ceresti care se invart in jurul Soarelui, formate in general din materie pietroasa sau feroasa si care pot avea dimensiuni de la mai putin de un milimetru pana la cativa kilometri. Uneori acesti meteoriti pot ajunge in apropierea unei planete, sunt atrasi de aceasta si cad pe suprafata ei. Daca planeta are atmosfera, la trecerea prin ea, meteoritii se incalzesc puternic, ard si uneori se dezintegreaza complet inainte de a ajunge pe sol.

Acum stiti din ce este format sistemul solar in care se gaseste si planeta Pamant pe care locuim …

Stiati ca aproape intreaga materie din care este formata steaua numita Soare este constituita din hidrogen si heliu? Datorita temperaturii extreme de mari si a presiunii din interiorul Soarelui atomii de hidrogen se transforma in atomi de heliu. Aceasta transformare duce la reactii insotite de o puternica emanare de energie.

Stiati ca daca la suprafata soarelui temperatura este de 6000°C, in centrul sau temperatura ajunge la 150.000.000°C?

Stiati ca in anul 1687, fizicianul, matematicianul si astronomul englez Isaac Newton a descoperit o lege foarte importanta a fizicii? Aceasta este “Legea atractiei universale”, care spune ca, doua corpuri, indiferent din ce material sunt, se atrag intre ele. Forta de atractie este cu atat mai mare cu cat corpurile au o masa mai mare si sunt mai apropiate.

Stiati ca rotirea planetelor in jurul Soarelui sau a Lunii in jurul Pamantului sau a navelor cosmice in jurul acestuia se datoreaza fortei de interactiune si atractie gravitationala?


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pasarile in timpul iernii vers…

Pasarile in timpul iernii versuri si imagini animate

Pasarile in timpul iernii - versuri si imagini animate   Va oferim spre lectura cateva versuri despre pasari in timpul iernii. De asemenea, spre deliciul copilasilor va oferim si cateva imagini animate...

Dreptatea lui Solomon legenda

Dreptatea lui Solomon legenda

Dreptatea lui Solomon - legenda Regele David a avut mai multi feciori. Unul din ei, pe nume Avesalon, a fost un copil rau. El s-a razvratit impotriva tatalui sau si a...

Arsurile pielii la copii masur…

Arsurile pielii la copii masuri de prevenire

Arsurile pielii la copii - masuri de prevenire   Arsurile sunt considerate ca fiind cele mai devastatoare accidente la copii. Pe langa faptul ca sunt foarte dureroase, acestea au consecinte neplacute, lasa...

Fanus Neagu Cred ca am sa scri…

Fanus Neagu Cred ca am sa scriu note de calatorie

Fanus Neagu - Cred ca am sa scriu note de calatorie Fanus Neagu (nascut in 5 aprilie 1932, Gradistea de Sus, judetul Ramnicu Sarat – acum in judetul Braila, Romania –...

Miogimnastica si aplicatiile e…

Miogimnastica si aplicatiile ei practice

Miogimnastica si aplicatiile ei practice Miogimnastica este un cuvant nou pentru cei mai multi dintre parinti. Ce se intelege in fond prin miogimnastica? Prin miogimnastica se intelege un tip...