Univers de copil

A+ R A-


Misteriorul om salbatic - ciudatul cadavru din gheata

Pe 17 decembrie 1968, la Rollingstone, in Minnesota (S.U.A.), Bernard Heuvelmans si Ivan Sanderson au intrat in rulota unui negustor de balci, numit Frank Hansen. Aflasera cu cateva zile in urma printr-o “anonima”, ca Hansen expunea in rulota o curiozitate: un om “preistoric”, paros, inchis intr-un bloc de gheata. Cei doi zoologi s-au hotarat sa il vada cu ochii lor. Heuvelmans socotea ca trebuie sa fie vorba pur si simplu despre un cynopithec (maimuta neagra din insulele Celebe). Corespondentul anonim scrisese ca blocul de gheata cu acea fiinta inchisa in el fusese gasit plutind in Pacificul de nord.

Cand au intrat in rulota, Hansen a aprins tuburile fluorescente plasate in interiorul sicriului de sticla. Cei doi zoologi au incremenit; se aflau in fata cadavrului uneia dintre celebritatile criptozoologiei. O faptura stranie: inalta de 1,80 m, trup acoperit de par brun, cu trunchiul avand o ciudata forma de butoi, cu brate surprinzatoe de lungi si mainile de o marime extraordinara (27 cm lungime si 19 cm largime).

Unul din bratele omului congelat era strans sub cap. Chipul ii fusese mutilat, fara indoiala de arme de foc. Totul pleda in favoarea autenticitatii specimenului; chiar firele de par erau inserate in piele in sensul bun. Un miros urat iesea dintr-un colt al sicriului; incepuse sa intre in descompunere. Rulota lui Hansen purta o inscriptie fantezista pentru a atrage vizitatorii: “Conservat in gheata de secole, poate un om medieval scapat teafar din era glaciara”!

Era neaparat necear ca omul paros sa fie supus unui examen stiintific riguros. Din pacate nu a fost posibil din pricina legilor ce protejeaza in S.U.A. proprietatea privata. Hansen s-a adapostit in spatele unui magnat californian misterios, zice-se proprietarul specimenului, pretinzand ca acela refuza orice examen.

Oamenii de stiinta s-au impartit in doua tabere: unii, orbiti de prejudecati, nu au acceptat sa se deplaseze pentru a examina specimenul, pe care l-au considerat “trucat”. Ceilalti s-au alaturat lui Heuvelmans care a demonstrat ca nu era un fals si a dat senzationalei descoperiri numele de Homo pongoides (adica om cu aspect de pongo, ceea ce a desemnat succesiv gorila si orangutanul).

Presa a facut valva, omul pongoid a aparut si a disparut in diverse locuri din America; acum, poate, mai e ascuns pe undeva …

Dar cine il ucisese, pentru ca in mod evident era desfisurat de gloante! Cand si unde? Hansen a ajuns sa pretinda ca el insusi il impuscase chiar pe teritoriul S.U.A. Desigur, aceasta versiune falsa era menita a-l disculpa, caci, in fata legii, era mai putin grav sa-l fi ucis decat sa-l fi introdus fraudulos in tara.

Cheia enigmei a fost descoeprita tot de Heuvelmans in “World Journal Tribune” intr-un articol ce relata uciderea in Vietnam, de catre soldatii americani, a unei “enorme maimute antropoide”. Or, in principiu, in Indochina nu exista asemenea maimute. Iar Hansen fusese in Vietnam. E posibil ca acesta, vazand cadavrul omului paros, sa se fi gandit ca e cel mai bun prilej de a face avere expunandu-l si l-a trimis in S.U.A. intr-un sicriu sigilat (cum, de altfel, se trimiteau si drogurile!). E o ipostaza … cu conditia sa existe in sud-estul Asiei, in zilele noastre, oameni parosi de un tip necunoscut …


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Igiena ochilor si conjunctivit…

Igiena ochilor si conjunctivita

Igiena ochilor si conjunctivita Nimic nu e mai trist pe lumea asta decat sa fii orb sau sa nu vezi bine, iar asta nu este – asa cum cred...

Alimentatia si dieta nou nascu…

Alimentatia si dieta nou nascutilor si bebelusilor pana la 4 luni

Alimentatia si dieta nou-nascutilor si bebelusilor pana la 4 luni   In primele luni de viata ale sugarilor, specialistii in alimentatie recomanda ca dieta bebelusilor sa fie in special bazata pe laptele...

Pestera liliecilor din Rarau l…

Pestera liliecilor din Rarau legenda

Pestera liliecilor din Rarau - legenda Cititi lectura “Pestera liliecilor”, in versiunea lui George Bodea, asa cum apare ea ilustrata in cartea „Legendele Raraului”. V-am povestit ca dupa ce comorile doameni lui...

Dragobete imagini animate

Dragobete imagini animate

Dragobete - imagini animate   Dragobetele soseşte, primăvara o vesteşte, aducând cu el iubire şi parfum de fericire. Năvalnic nevoie mare, aduce printre zăvoaie mireasmă de ghiocei şi fiori de dragoste. Pe...

Sa invatam sa desenam un ganda…

Sa invatam sa desenam un gandacel

Să învăţăm să desenăm un gândăcel   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un gândăcel, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.