Reguli de baza pentru o relatie trainica
In timp ce multe “mituri” comune despre casatorie sunt false, iar “legaturile” pot sa creeze probleme relatiei, prospectarea scopurilor pozitive si realiste pentru asigurarea stabiltatii casatoriei nu este lipsita de speranta. Astfel, Benson arata ca exista sase “obligatii” de baza pe care trebuie sa si le asume cei ce vor sa se casatoreasca, pentru o relatie trainica.
1. Sa fii sincer, deschis, corect si demn de incredere. Pentru ca partenerii sa dezvolta sentimente de incredere reciproca ei trebuie sa dovedeasca continuu onestitate si sa fie capabili sa se increada unul in altul.
2. Sa-si imparta in mod echitabil sarcinile si raspunderile ce revin relatiei. Aceasta obligatie va varia, desigur, in functie de intelegerle din cadrul cuplului. Pentru unii, de exemplu este valabila “regula” ca amandoi sa aiba slujba si amandoi sa-si impart egal sarcinile gospodariei. Pentru altii, insa, “regula” cere ca unul din soti sa lucreze in cadrul familiei si celalalt, in afara ei.
3. Sa fii prieten cu celalalt si sa-i oferi suport, empatie si simpatie cand este necesar. Pentru a empatiza cu celalalt, un partener trebuie sa fi trecut prin situatii similare.
4. Sa comunici cu partenerul. Dar atentie, insa, comunicarea trebuie sa fie “cu” partenerul si nu orientata unilateral “catre” partener. Comunicarea efectiva si eficienta solicita in egala masura si ascultarea si emiterea mesajelor verbale.
5. Sa oferi atentie, afectiune si satisfactie partenerului. Mentinerea monogamiei fara monotonie solicita initiativa in a asigura, de-a lungul anilor, varietate si situatii stimulative si recompensatorii in cadrul relatiei. Intelegerea exacta a a dorintelor partenerului poate sa imbunatateasca modul de indeplinire a rolului afectiv.
6. Sa te oferi voluntar in a-ti ajuta partenerul. Aceasta inseamna sa incerci mereu sa fii dispus in a face diferite lucruri pentru sot/sotie fara sa fii rugat.
Oricum, “stabilitatea” in casatorie depinde in mod paradoxal de rata crescuta a asumarii creative a “schimbarilor” (ale fiecaruia si ale ambilor) sub semnul deschiderii reciproce si al abilitatii desfacerii “nodurilor” pe parcursul evolutiei relatiei. Si pentru ca nodul marital nu este un nod gordian, “sabia” de care are el nevoie se numeste iubire.
- 15/05/2017 00:02 - Copiii implinirea familiei tinere
- 20/06/2016 23:44 - Fuziune autonomie si iubire in viata de cuplu
- 14/09/2015 07:13 - Lumea noastra incepe cu familia
- 06/08/2015 02:34 - Gelozia se manifesta diferit la barbati si femei
- 24/07/2015 01:05 - Copiii mei copiii tai familia noastra
- 03/07/2015 01:05 - Boli infectioase infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament
- 22/04/2015 02:10 - Violenta si actul violent in mediul familial
- 18/04/2015 16:29 - Asimilarea maritala obisnuita si adaptarea in viata de cuplu