Univers de copil

A+ R A-


Rujeola sau pojarul

 

rujeolaCe este rujeola?

Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, caracterizata printr-o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare. Pojarul este una dintre bolile infectioase eruptive clasice ale copilariei, produsa de virusul rujeolic. Fiind provocata de un virus, simptomele dispar de la sine, fara tratament medical, odata ce virusul iese din organism.

Boala este mai grava in cazul sugarilor si copiilor mici, cu complicatii pulmonare si mortalitate destul de ridicata.

In cazul femeilor insarcinate, virusul se transmite de la gravida la fat provocand embriopatie (afectarea embrionului in timpul primelor 8 saptamani de sarcina). Acest virus poate provoca grave malformatii sau, chiar, avort spontan.

La adulti, boala este mult mai grava decat la copii, simptomele fiind mai severe: dureri acute de cap, aparitia unor hematoame punctiforme sau meningoencefalita.

 

Transmiterea rujeolei

Sursele de infectie sunt constituite numai de omul bolnav, cu forme tipice sau atipice de boala; nu exista purtatori sanatosi de virus. Transmiterea este aerogena (prin aer), prin picaturi de saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis. Curba lunara si sezoniera a incidentei rujeolei arata un maxim in lunile de primavara (aprilie-mai) si un minim in august si septembrie. Pacientul este contagios 4 zile inainte si dupa aparitia eruptiei cutanate.

 

Receptivitate
Chiar daca e o boala specifica copiilor, rujeola poate afecta si adultii, in cazul acestora boala fiind mult mai grava.

 

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie dureaza aproximativ 9-12 zile, iar cea de contactare este, de regula, 2-5 zile inainte de aparitia eruptiei si 5-6 dupa.

 

Simptomele rujeolei

Pojarul debuteaza cu simptome asemanatoare gripei: febra, tuse, stranut, conjunctivita. Apar apoi petele lui Koplik, un simptom caracteristic bolii (pe mucoasa obrajilor, in dreptul molarilor, apar mici puncte albe, asemanatoare grauntelor de gris). Dupa cateva zile apare eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. In prima faza gatul este rosu cu pete intens congestive uneori chiar hemoragice, limba este rosie pe margini cu tendinta de descuamare. Apar tulburari digestive cu varsaturi, diaree, dureri abdominale ce pot simula chiar o apendicita. Printre simptomele nervoase se numara indispozitia, iritabilitatea, durerea de cap, cu stare generala grava mai ales la adulti. Un alt simptom este inflamarea ganglionilor limfatici, care sunt usor mariti.

 

Evolutia rujeolei

In prima faza a bolii (3-4 zile) nu exista eruptie cutanata. Simptomele acestei etape sunt: tuse uscata, ochii injectati care lacrimeaza frecvent, febra si pete mici albe situate in interiorul obrazului, in dreptul primului molar inferior, ce poarta denumirea de petele lui Koplik. Aceste pete dispar in ziua 4-5, cand incepe cea de-a doua etapa a bolii, caracterizata prin eruptie cutanata. Petele (macule) congestive, de culoare roz si mici, la inceput, cu margini neregulate, isi fac aparitia in spatele urechilor si apoi se extind pe fata si corp. In 1-2 zile, eruptia se instaleaza complet, petele ajungand pana la 2 cm diametru si isi schimba culoarea in rosu. Febra poate ajunge pana la 40˚ C, tusea devenind suparatoare, ochii sunt inflamati in continuare si sensibili la lumina. In termen de 3-5 zile, eruptia incepe sa dispara, febra scade si, din acest moment, bolnavul incepe sa-si revina foarte repede.

 

Complicatiile rujeolei

Complicatiile apar mai ales la copiii mici. Pot fi: diareea (grava mai ales in cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita, decesul. Cei mai expusi complicatiilor sunt copiii malnutriti, cu carente de vitamina A, cei al caror sistem imunitar este afectat. Rujeola scade mult capacitatea de aparare a organismului, astfel incat infectiile microbiene ulterioare pot imbraca forme grave. La adulti poate aparea meningoencefalita.

 

Tratarea rujeolei

Fiind cauzata de un virus, nu exista tratament specific pentru aceasta boala. Tratamentul bolii este simptomatic si de sustinere: antitermice pentru combaterea febrei si hidratare. Tot ceea ce puteti face este sa administrati bolnavului paracetamol pentru scaderea febrei si sa-i ungeti petele cu apa alcoolizata pentru reducerea iritatiei. Nu administrati aspirina, deoarece aspirina a fost asociata in astfel de cazuri cu Sindromul Reye si poate cauza decesul.

Izolarea se recomanda de la primele semne de boala pana la 6 zile dupa aparitia eruptiei. De asemenea, se recomanda dezinfectia camerei bolnavului si izolarea suspectilor ca masuri de profilaxie specifica. Complicatiile grave ale rujeolei pot fi evitate cu un tratament adecvat, care poate salva viata copilului. Se recomanda alimentatia si hidratarea corecta a copilului.

 

Dieta si regimul alimentar

Ca in orice infectie virala, este important sa se bea multe lichide: apa, suc de fructe, ceai sau limonada. Acestea vor fi folosite pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratia si caldura din timpul episoadelor febrile.

Bolnavii pot consuma supa de legume, pilaf, carne de pui sau peste preparata la aburi. Ii mai puteti da iaurt, banane, mere si morcovi rasi.

 

Prevenirea rujeolei

Modul cel mai eficace de a preveni rujeola este vaccinarea antirujeolica. Vaccinul contra pojarului se face la varsta de 12-15 luni si apoi la 4-6 ani, iar, in cazul in care exista o epidemie de rujeola, copilul va fii vaccinat la 9 luni. Sugarii pana la varsta de 6-8 luni nu pot lua virusul deoarece primesc imunitate de la mama. Vaccinul este de cele mai multe ori asociat cu cel al rubeolei si al oreionului (vaccinul R.O.R.).

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

De unde atata energie la insec…

De unde atata energie la insecte

De unde atata energie la insecte? Pentru a-si lua zborul, pentru a zbura, insectele au nevoie de energie, de o cantitate de energie cu mult mai mare decat pentru orice alt...

Versuri despre pasarile calato…

Versuri despre pasarile calatoare

Versuri despre pasarile calatoare   Randuri pentru pasarile calatoare de Ion Minulescu   lui Octavian Goga   Frunza galbena, uscata —Frunza ce-ai fost verde-odata,Sterge-ti ochii de rugina,C-a intrat toamna-n gradina,

Dieta si alimentatie in bolile…

Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim...

Avataruri de Florii

Avataruri de Florii

Avataruri de Florii In Duminica Floriilor isi sarbatoresc ziua onomastica toti aceia care poarta nume de flori: Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina, Camelia, Margareta, Violeta, Lacramioara sau Lacrimioara, Delia, Narcisa, Crina,...

Protectia copilului impotriva …

CAPITOLUL VI - Protectia copilului impotriva exploatarii Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului SECŢIUNEA a 4-a - Protectia copilului impotriva rapirii sau oricaror forme de traficare   Art. 98. - (1) Ministerul Administratiei...