Univers de copil

A+ R A-


Varicela sau varsatul de vant

 

varicelaCe este varicela?

Varicela este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifestata prin eruptie cutanata polimorfa, pruriginoasa, aparuta in valuri. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Eruptia consta la inceput in macule (pete) mici (5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive.

Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta.

La copiii mici perioada preeruptiva poate lipsi si simptomele sunt mai usoare, in schimb la un sugari, copiii mai mari sau adulti, varicela produce complicatii: cefalee, dureri musculare si febra mare. In primele zile, febra este moderata, apoi creste pana la 39˚C iar starea generala a bolnavului se caracterizeaza prin indispozitie, greata, oboseala, apetit redus sau deloc.

In cazul femeilor insarcinate, in primul trimestru, si care fac varicela, sansele ca bebelusul sa sufere vreo malformatie sunt de 1-2%, iar in cel de-al doilea si al treilea trimestru, copilul nu mai poate fi afectat de virus. Daca insa contacteaza virusul cu 5 zile inainte de a naste sau cu 2 dupa, atunci copilul are virusul si trebuie sa i se faca o injectie cu imunoglobulina varicela zoster (anticorpi pentru varicela).

 

Transmiterea varicelei

Transmiterea este respiratorie, prin picaturile de secretie nazofaringiana raspandite aerogen sau foarte rar prin obiecte proaspat murdarite cu secretii ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Boala este contagioasa 2-3 zile inainte de debut si 5-6 zile de la ultima eruptie si lasa o imunitate solida. Totusi, virusul ramane in tesutul nervos si poate recidiva, in herpes zoster.

 

Receptivitate
Boala este mai frecventa la copiii intre 2-14 ani, iarna si la inceputul primaverii, insa ea poate afecta si adultii.

 

Perioada de incubatie

Incubatia variaza intre 10-21 de zile, in medie fiind de 14-15 zile. Perioada preeruptiva, cu simptome mai clare, dureaza 2-3 zile, iar eruptia tine aproximativ 10 zile.

 

Simptomele varicelei

La copii simptomele care preced eruptia pot fi minore (febra moderata, cefalee, mialgii). Perioada eruptiva dureaza 7-10 zile. Eruptia apare mai intai pe corp, apoi se extinde pe fata si membre. Elementele eruptive se gasesc inclusiv pe pielea paroasa a capului, cat si la nivelul mucoaselor. La interval de 1-2 zile apar alte elemente eruptive. Eruptia este precedata de febra usoara. Intre valurile eruptive starea generala este buna, fiind influentata doar de caracterul pruriginos al eruptiei (care poate determina neliniste, agitatie), sau de durerea ulceratiilor de la nivelul mucoaselor.

 

Evolutia varicelei

Elementele eruptive consta in pete mici roz care prima data apar pe corp si apoi pe fata si cap. Timp de 3-4 zile apar mereu valuri eruptive. Cele mai multe se gasesc pe palme, pe pielea paroasa a capului si in zona axilelor. In etapa a doua a eruptiei, aceste pete se umfla si devin basicute, in faza a treia se transforma in vezicule si in ultima etapa in cruste. Unele persoane au cateva vezicule, altele au cateva sute, deoarece la fiecare individ difera simptomele. Cand lichidul se absoarbe, vezicula este transformata in crusta.  Cand aceste cruste se usuca, ele nu mai sunt contagioase si in locul unde se aflau ele, pielea capata culoarea de maro-deschis. Eruptia declanseaza prurit, senzatia de mancarime a pielii. Este indicat ca bolnavul sa nu se scarpine deoarece ruperea veziculelor poate produce o infectie secundara de natura microbiana si la cicatrici care pot ramane pentru tot restul vietii.

 

Complicatiile varicelei

Varsatul de vant este o boala usoara, dar poate da complicatii serioase cum ar fi pneumonie, encefalita, infectii bacteriene ale pielii. Dupa atacul bolii, virusul varicelo-zosterian ramane in corp, ramanand intr-o stare latenta in celulele nervoase si se poate reactiva la varsta adulta pentru a cauza Zona zoster.

Cea mai frecventa complicatie a varsatului este infectia bacteriana a basicutelor sparte, uneori cauzand cicatrici in special daca pacientul scarpina zona inflamata. Este posibila suprainfectia bacteriana a elementelor eruptive.

Alte complicatii afecteaza sistemul nervos central si includ o tulburare a portiunii cerebeloase a creierului (ataxia cerebeloasa cu mersul dezechilibrat, ameteala, tremur si vorbirea afectata, encefalita, inflamatia creierului cu dureri de cap, crize convulsive si scaderea gradului de constienta), nervi afectati (paralizie nervoasa) si sindromului Reye (o combinatie potential fatala de boala hepatica si cerebrala).

Complicatiile neurologice (menigo-encefalita) apar mai ales la copiii imunodeprimati. Pneumonia este rara la copii.

 

Tratarea varicelei

Fiind o boala produsa de un virus nu exista tratament specific pentru ea. Bolnavul cu varicela este izolat la domiciliu aproximativ 14 zile, spitalizandu-se doar cazurile severe sau complicate. In formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului.

Nu se administreaza antibiotice si mai ales nu se administreaza aspirina, deoarece exista riscul crescut de aparitie a sindromului Reye si a decesului.

Pentru a ameliora mancarimea, se recomanda pudrarea pielii cu talc mentolat, comprese umede sau bai racoroase, la fiecare 3 sau 4 ore in primele zile sau aplicarea unei lotiuni cu calamina. Pentru scaderea febrei se recomanda administrarea de paracetamol. Durerea din gura poate fi atenuata cu ajutorul acetaminophenului (Tylenol).

Este foarte important ca bolnavul sa evite sa se scarpine pentru a nu-si produce leziuni.

Veziculele din zona genitala pot fi foarte dureroase. Se pot aplica creme anestezice care sa atenueze durerile.

 

Dieta si regimul alimentar

Se recomanda un regim alimentar usor, lacto-fainos-zaharat. Eruptia din interiorul gurii poate provoca dificultati la mancare astfel se recomanda sa se consume lichide racoroase si usoare, mancare pasata. Evitati orice mancare sau bautura care contine acizi cum ar fi sucul de portocale si in special sarea.

 

Prevenirea varicelei

Prevenirea infectiei cu varicela se poate realiza prin imunizare activa (cu vaccin viu atenuat), recomandata copiilor sau prin imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, mai ales celor cu un sistem imunitar foarte slabit.

Sugarul, timp de 4-6 luni, primeste imunitate de la mama, iar vaccinarea este recomandata pentru toti copiii peste 1 an, care nu au facut boala.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ghicitori despre urs

Ghicitori despre urs

Ghicitori despre urs   Află ghicitori despre urs, urs polar, urşi.   În cojoc întors pe dos Mormăind morocănos, Umblă pustnic prin pădure După miere, după mure. (ursul)  

Moduri inedite si frumoase de …

Moduri inedite si frumoase de a spune te iubesc

Moduri inedite si frumoase de a spune te iubesc Sunteti intr-o relatie si vreti sa va suprindeti perechea, aratandu-i cat de mult iubiti, dar parca cuvintele sunt de prisos. Recurgeti la...

Ghicitori despre arici

Ghicitori despre arici

Ghicitori despre arici   Află câteva ghicitori despre arici.   Are zeci de ace groase Dar nu ţese nici nu coase. Despre ce-o fi vorba, Ghici? (ariciul)  

Iepurele alb

Iepurele alb

Iepurele alb   Pe ulita satului Un flacau mergand hai-hui A vazut in fata lui Un alb iepure de casa. Si i-a zis: Iti vin de hac! Asa, pe nepusa masa, Cu gandul sa-l bage-n sac Ca trofeu de...

Apa o dimensiune si un aspect …

Apa o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate

Apa - o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate Planetei noastre i se mai spune si Planeta Albastra si nu intamplator, deoarece peste 70% din suprafata planetei este acoperita de...