Deformari ale coloanei vertebrale
Deformarile coloanei vertebrale sunt afectiuni care provoaca modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale. Deformarile, deviatiile cunoscute ale coloanei vertebrale sunt cifoza, scolioza, lordoza.
Cifoza
Tinuta incorecta a corpului, timp indelungat, poate duce la consolidarea unor deformari ale coloanei vertebrale. De exemplu, la persoanele care muncesc stand in pozitia aplecata (mineri, gradinari, ciclisti, etc.) se pot accentua si fixa convexitatea dorsala, dand devierea de coloana denumita cifoza.
Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.
Dupa terminarea orelor de la scoala, multi copii obisnuiesc sa petreaca ore in sir in fata calculatorului, laptopului, aplecandu-se puternic asupra lui. Ca parinti, este bine sa limitati pentru copiii fvs. timpul alocat computerului, deoarece acestia sunt la varsta la care pot aparea deviatii ale coloanei vertebrale, insotite chiar de dureri. Pentru birou, alegeti un scaun care sa aiba inaltimea potrivita pentru copil, astfel incat picioarele sa se sprijine pe pamant, pe podea. Scaunul trebuie sa aiba un suport lombar care sa sprijine curburile normale ale spatelui si suporturi pentru brate care sa nu fie nici prea joase, nici prea inalte. De asemenea, daca copilul dvs. sta mult timp in fata calculatorului, cumparati un suport flexibil pentru monitor. In acest fel, ei nu vor fi nevoiti sa se aplece peste birou.
Scolioza
Tinuta incorecta poate favoriza si o deviere laterala a coloanei vertebrale, care poarta numele de scolioza. Aceasta deviere este favorizata, de exemplu, de pozitia incorecta a scolarului in banca, tinand un umar mai ridicat si altul mai coborat spre mana cu care scrie sau deseneaza. Problemele se pot instala si atunci cand stau la birou sau pur si simplu daca merg aplecati. Scolioza se poate produce si la elevii mai mici care obisnuiesc sa-si poarte servieta, geanta, ghiozdanul cu carti numai intr-o mana. Corect este ca ei sa-si schimbe alternativ greutatea dintr-o mana in alta sau, si mai corect, sa poarte ghiozdanul pe spate, pe ambii umeri. De asemenea, aveti grija sa nu poarte greutati mari. Ca parinti, evitati sa le luati serviete de mana. Le puteti lua genti, ghiozdane cu bretele, care se poarta in spate, pe ambii umeri.
Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, mai mult de 100, luand forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.
Purtarea corecta a ghiozdanului pe spate
Cifoscolioza
Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.
Lordoza
Exista si o deviere de coloana numita lordoza, in care pozitiile incorecte pot duce la exgerarea concavitatii lombare a coloanei.
Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.
Deformari ale coloanei vertebrale la copii. Preventie si corectare.
Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care copilul incearca sa adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate. Corectarea deformarilor coloanei este, desigur, foarte dificila, ea facandu-se prin gimnastica medicala, masaj terapeutic, manevre sau tractiuni la nivelul coloanei vertebrale, reflexoterapie sau fizioterapie. Acestea asigura revenirea treptata a corpului la pozitia normala, prin intarirea musculaturii toracice si a spatelui.
Este bine ca afectiunile coloanei vertebrale sa fie tratate din timp, de aceea cu cat le descoperiti mai devreme, cu atat mai bine. Daca observati modificari ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) adresati-va medicului de specialitate.
- 29/10/2012 19:11 - Dizenteria
- 29/10/2012 16:52 - Bolile diareice la sugar I
- 22/10/2012 14:32 - Excesul ponderal si consecinte asupra respiratiei
- 11/10/2012 14:17 - Afectiuni respiratorii la copii
- 03/10/2012 13:51 - Amigdalita la copii
- 25/07/2012 04:00 - Miliaria sau alergia la caldura la copii
- 13/07/2012 04:00 - Insolatia la copii
- 24/07/2011 21:47 - Insolatii, canicula - efecte, recomandari, remedii si tratament
- 24/07/2011 21:37 - Insolatia si canicula
- 24/07/2011 20:54 - Insolatie sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii