Univers de copil

A+ R A-


Amigdalita la copii

 

Amigdalita sau gatul rosu reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite la copii. Amigdalele se pot inflama datorita unei infectii virale sau bacteriene. Infectiile bacteriene sunt cel mai frecvent incriminate in aparitia bolii, urmate de cele virale. Amigdalita determinata de streptococ se manifesta cel mai frecvent la copii cu varste intre 5 si 15 ani, in timp ce etiologia virala este mai intalnita la copiii mai mici.

 

Virusurile si bacteriile tind sa infloreasca acolo unde oamenii – si in special copii — sunt in contact apropiat pentru cateva ore in fiecare zi, de pilda la scoala sau la gradinita. Amigdalitele sunt mai frecvente toamna si iarna. Citeste mai multe detalii despre Tipurile de amigdalita aici.

 

Modalitatea de transmitere

Infectia poate fi transmisa pe cale aeriana, prin picaturi de saliva expulzate in cursul tusei, stranutului sau chiar vorbitului. Infectia apare in momentul in care virusii ajung pe piele sau pe obiectele care intra in contact direct cu nasul, gura sau ochii. Exista si cazuri in care persoanele sunt doar purtatoare de bacterii cu potential patogen, dar care nu fac boala. Aceste persoane se numesc purtatori sanatosi, si pot infecta, la randul lor, alte persoane. Boala are o evolutie favorabila in prezenta tratamentului, iar complicatiile ei sunt destul de rare. Uneori, in prezenta unei imunitati foarte bune, fenomenele inflamatorii dispar in 4 - 10 zile.

 

Simptome

Amigdalita se manifesta mai ales prin dureri puternice de gat, deglutitie dureroasa, amigdale rosii cu puncte albe, o sensibilitate a ganglionilor limfatici la nivelul gatului, febra ridicata, voce ragusita, dureri de cap, congestie nazala, dureri abdominale.

 

Informatii detaliate despre amigdalita – cauze, simptome, evolutie, tratament puteti gasi aici.

 

Tratament

Daca copilul vostru prezinta durere in gat, cefalee, febra si frisoane mai mult de 48 de ore mergi la medic. Doctorul este cel care trebuie sa ia o proba din gat pentru cultura cu scopul de a determina daca motivul aparitiei simptomelor de mai sus este cauzat de o infectie. Medicul pediatru va prescrie tratamentul adecvat pentru copilul dumneavoastra. Copilul nu mai e contagios dupa prima zi de tratament. Daca simptomele se agraveaza, contactati medicul din nou.  Daca incepe sa-i curga saliva sau sa aiba dificultati de respiratie sau la inghitit, mergeti la serviciul de urgenta al unui spital pediatric.

Indiferent daca amigdalita este de cauza virala sau bacteriana, cel mai probabil sistemul imun va indeparta infectia in cateva zile. Tratamente precum administrarea de antibiotice (in caz de amigdalita bacteriana) si antialgice ajuta la reducerea simptomelor.

Tratamentul amigdalitei virale. Deoarece majoritatea cazurilor de amigdalita sunt provocate de virusi, ele nu raspund la tratament cu antibiotice. Se recomanda consumul de lichide calde si garagara cu apa cu care. De obicei, boala se vindeca de la sine, insa pacientul poate lua paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce simptomele, precum durere in gat, cefalee si febra. Paracetamolul este indicat si copiilor mai mici, spre deosebire de aspirina sau AINS care sunt strict contraindicate copiilor datorita riscului de aparitie a sindromului Rey. Ibuprofenul nu trebuie administrat daca bolnavul prezinta un istoric de ulcere gastrice, indigestie, astm, sau afectiuni renale. De asemenea, ibuprofenul nu este recomandat femeilor insarcinate. In farmacii exista tratamente ce pot calma durerea de gat precum spray-uri orale sau pastile de supt.

Tratamentul amigdalitei bacteriene. Tratamentul amigdalitei bacteriene consta in administrare de antibiotice. Insa, studiile au aratat ca antibioticele nu reduc semnificativ simptomele. De asemenea, studiile au dovedit ca rezultatele maxime se observa de la a 3-a zi de la inceperea tratamentului cu antibiotice. Este indicat sa se efectueze si o antibiograma pentru a se determina care este cel mai util antibiotic care poate vindeca total infectia.

Tratamentul chirurgical. Daca pacientul prezinta episoade recurente de amigdalita (5 sau mai multe intr-un an) sau daca simptomele sunt severe, se poate apela la excizia chirurgicala a amigdalelor (tonsilectomie).

 

Sfaturi utile care pot fi aplicate acasa:

§         gargara cu apa sarata de mai multe ori in cursul zilei;

§         consumarea unor cantitati crescute de lichide (sucuri naturale, ceaiuri, compoturi, supe). Se pot consuma mai ales bauturi continand lamaie si miere, care au actiuni foarte bune asupra gatului inflamat;

§         repaus la pat;

§         evitarea vorbitului excesiv, tipatului, cantatului (se recomanda repaus total al vocii);

§         utilizarea unui umidificator de aer in incapere;

§         consumarea unor deserturi reci, daca acest lucru amelioreaza simptomatologia locala.

Daca nu se administreaza un tratament adecvat amigdalita poate evolua intr-un abces la nivelul gatului. Amigdalele pot deveni atat de inflamate, incat obstructioneaza caile aeriene superioare. Aceasta provoaca o obstructie sau o scurgere nazala, raguseala vocii, respiratie pe gura, un sforait zgomotos sau o respiratie neregulata noaptea (apneea somnului), un somn agitat, somnolenta pe timpul zilei si chiar probleme in functionarea cardiaca si pulmonara. Exista anumite tulpini de streptococi care duc la complicatii de genul: inflamarea rinichilor (nefrita) si reumatismul articular acut. Datorita raspandirii foarte rapide a infectiei, se poate instala otita medie, abcesul periamigdalian sau reumatismul articular acut.

 

Evitati spatiile in care se fumeaza! Cu toate ca nu exista o dovada clara care sa indice o implicare a fumului de tigara in producerea amigdalitelor, s-a constatat o incidenta crescuta a amigdalectomiilor, procedeu chirurgical de indepartare a amigdalelor palatine, la copiii expusi fumului de tigara.

 

Profilaxia amigdalitei

Datorita existentei unei varietati largi de bacterii si virusi implicati in etiologia amigdalitelor, metoda cea mai eficienta de prevenire a imbolnavirii este respectarea regulilor de baza de igiena si sanatate.

Este important sa se evite contactul apropiat cu persoanele infectate. Este recomandata respectarea normelor de igiena, in special in preajma persoanalor infectate, spalatul mainilor si pastrarea obiectelor de igiena numai pentru uz personal. De asemenea este necesara spalarea si dezinfectarea suprafetelor si a obiectelor cu care se vine in contact. Copiii trebuie educati sa foloseasca corect servetelul in cazul in care stranuta sau tusesc sau pentru stergerea nasului. In locurile publice este recomandata folosirea servetelelor dezinfectante pentru curatarea obiectelor care vin in contact cu pielea.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de toamna

Poezii de toamna

Poezii de toamna   Va prezentam cateva poezii de toamna.   Toamna de Maria Pandaru A venit deodata In haina bogata, Sa trezeasca-n flori Teama de ninsori.  

Toamna poezie de Constantin Sc…

Toamna poezie de Constantin Scripca

Toamna poezie de Constantin Scripca   Toamna, la fereastra-i Iar: Uite-o auriu canar! Ei, dar in bucatarie Oare ce-ar putea sa fie?

Despre vitamine

Despre vitamine

Despre vitamine Toata lumea a auzit vorbindu-se despre vitamine. Toata lumea consuma o anumita cantitate din aceste pretioase substante si cu toate acestea mai nimeni nu stie despre ce este vorba....

Daca ai putea daca as putea

Daca ai putea daca as putea

Daca ai putea, daca as putea   Iata poezia “Daca ai putea, daca as putea (mamei)” scrisa de Florentin Popescu.   Stiu: Daca ai putea ai lua o raza de soare Ca pe-un condei din...

Eu sunt omul de zapada

Eu sunt omul de zapada

Eu sunt omul de zapada Va oferim spre lectura povestirea “Omul de zapada” scrisa de Vintila Bradu. Stati putin si priviti la mine. Nu-i asa ca sunt cat se poate de frumos? Pana...