Univers de copil

A+ R A-


Descoperire sau inventie?

Simplitatea schemei inventie-descoperire se strica din moment ce constatam ca inventiile se bazeaza la randul lor pe legi ale naturii. Plutirea vaselor tine seama de legea lui Arhimede, folosirea lentilelor in microscop se sprijina pe legile opticii, iar procedeul datarii cu radiocarbon pe o lege a injumatatirii unor substante radioactive. (Un izotop al hidrogenului se injumatateste la 12 ani si e bun nu la datarea fosilelor, ci a vinurilor).

Legile naturii se refera la regularitati care exista independent de noi. Fara omenire pamantul s-ar invarti pe orbita sa cu aceeasi periodicitate.

Descoperim legile asa cum descoperim continentele, bacteriile sau fosilele. Schema cunoasterii, imbunatatita, ar deveni descoperire – inventie – descoperire.

Dar iata ca in analiza procesului de descoperire a unei legi intervin cerinte ciudate. O lege se exprima intr-un limbaj, iar limbajul nu exista in natura, ci e creat de om. (Secolul nostru exploreaza cu predilectie limbajele).

Fie ca folosim cuvinte care sunt semne conventionale, fie ca folosim termeni stiintifici introdusi prin definitie, avem de-a face cu artefacte, cu creatii umane, cu un fel de unelte ale cunoasterii. Nu putem descoperi legi fara a perfectiona in prealabil tehnologia cunoasterii, o tehnologie a semnelor si simbolurilor care este inventata. Schema ar deveni astfel: inventie (limbaj) – descoperire (lege) – inventie (masina) – descoperire (fapte).  Discutia poate fi continuata. (Ce a fost inainte, oul sau gaina?) dar daca acceptam o dialectica a cuplului inventie-descoperire si consimtim ca cele doua componente nu se separa niciodata, ne putem opri aici. Dar mintea omului e obsedata de nevoia adevarurilor prime si unice.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lapte de pasare reteta

Lapte de pasare reteta

Lapte de pasare reteta   Laptele de pasare e un desert, o mancarica ce te leaga cu gandul de copilaria – un adevarat deliciu si rasfat pentru copilasi. Iata o reteta pentru...

Ode In Ancient Meter Mihai Emi…

Ode In Ancient Meter Mihai Eminescu

Ode (In Ancient Meter) Mihai Eminescu   I never thought I would ever learn to die,Forever young, wrapped in my mantle,I rose my dreaming eyes to the starOf solitude.

Un doi trei poezie de Alexei L…

Un doi trei poezie de Alexei Laptev

Un doi trei poezie de Alexei Laptev Va oferim spre lectura poezia intitulata sugestiv “Un doi trei” scrisa de Alexei Laptev. Miere mirosind a tei. ...

Mesaje frumoase de Florii

Mesaje frumoase de Florii

Mesaje frumoase de Florii     Mesaje frumoase pentru cei cu nume de floare şi care îşi sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor: Floare, Floarea, Florina, Florica, Florentina, Anemona, Floarea, Florina, Garofiţa,...

Copacelul din parc

Copacelul din parc

Copacelul din parc Va oferim spre lectura povestirea “Copacelul” scrisa de Ion Moraras. Intr-un parculet plangea un Copacel: “Mi-e sete … Ma usuc … Copiii m-au sadit aici in parc, dar au...