Ingrijirea dintilor la bebelusi si copii
Inca de la primii dinti ai bebelusului trebuie acordata atentie pentru ingrijirea lor. Chiar de la primii dintisori, ca sunt doi sau mai multi, stergeti-i dintii si gingiile in fiecare seara cu o batista umeda. De la 1 anisor, puteti folosi o perie de dinti speciala pentru sugari. Astfel, e bine sa ii curatati dintisorii dupa micul dejun si la culcare, dar lasati-l sa se joace singur cu o perie atunci cand face baie. Periuta trebuie sa aiba dimensiunile potrivite, sa aiba perii moi si capetele rotunjite (pentru a nu leza dintii si gingia).
Chiar daca vorbim despre «dintisori de lapte», trebuie sa aveti grija de acesti primi dinti, deoarece atunci cand dintii permanenti ies, in jurul varstei de 6-7 ani, ei vor fi corect pozitionati si in gingii sanatoase. De asemenea, copilasul dvs. va avea deja formate reflexe, deprinderi si obiceiuri bune, legate de acest aspect, pentru toata viata.
Jucati-va cu copilul dvs. La orice varsta, cu cat spalatul pe dinti pare un joc, cu atat copilul va fi incurajat sa coopereze. Astfel, e bine sa va jucati impreuna. E foarte simplu, puteti spune ca va jucati de-a dentistul. Stati pe langa ei, curatati-va proprii dinti impreuna cu el, s.a.m.d. La acel moment, poate fi o joaca, insa pe viitor va fi un mare beneficiu. In timp, copilul va va copia si isi va curata dintii cum trebuie, dupa aceea.
Inca de la frageda varsta, tartrul se depune pe dinti, deoarece bacteriile din gura reactioneaza cu zaharul, formand un acid ce topeste smaltul dur care acopera dintii. De asemenea, stiti foarte bine ca dulciurile si mancarurile dulci cresc riscul depunerilor de tartru, in special daca sunt consumate intre mese, deoarece dintii sunt inconjurati in zahar cea mai mare parte din timp. Tinand cont de toate aceste aspecte, ar fi bine sa dati copilasului dulciuri doar la mese, dupa care ar fi bine sa ii spalati dintisorii si sa ii dati mancaruri care nu contin zahar.
Ia sa vedem insa ce implica curatatul dintilor corect la bebelusi si copii.
Pentru inceput, trebuie sa aveti o batista curata pe care o udati. Luati bebelusul in poala si infasurati batista in jurul degetului dvs., dupa care intindeti o bucata de pasta de dinti cu fluor de marimea unui bob de mazare. Recomandam sa utilizati o pasta de dinti uzuala. Evitati sa folositi pasta de dinti pentru copii deoarece pot contine zahar. Totusi, nu insistati sa folositi pasta de dinti daca copilului nu ii place sau daca vrea sa o manance. Mai apoi, frecati cu degetele gingiile si dintii copilului. Lasati-l sa se clateasca si sa scuipe – asta e cel mai distractiv pentru copilasi.
De la varsta de 18 luni, puteti incepe sa curatati dintii copilului cu o perie de dinti umeda si o bucata de marimea unui bob de mazare de pasta de dinti cu fluor. Aveti grija sa ii curatati dintii atat cat va lasa. In general, dupa varsta de 2 anisori, copilul doreste sa se perie singur. Nu uitati, insa, copilul are nevoie de supraveghere permanenta deoarece e necesar un periaj corect. Invatati-l stand in spatele lui in fata oglinzii si tinandu-l de mana, aratandu-i miscarile corect. Dintii de sus trebuie sa fie periati de la gingii in jos. Dintii de jos trebuie periati de la gingii in sus. In privinta suprafetelor muscatoare, trebuie sa periati inainte si inapoi de-a lungul suprafetelor plane ale maselelor, de jur-imprejurul gurii. Nu uitati ca este necesar sa mergeti cu peria exact pana in partea din spate a gurii copilului. Gingiile trebuie periate cu o miscare circulara, atat pe dinafara, cat si pe dinauntru.
Dintii copilului pot fi protejati cu fluor, o substanta chimica ce intareste smaltul dentar si chiar inchide micile sparturi din el. Periajul de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fuorurata va va ajuta sa protejeze dintii copilului de depunerile de tartru. Fluorul este prezent ca supliment in apa de baut in unele zone sau este administrat sub forma de picaturi sau tablete. Uneori, se intampla ca, in timpul periajului, copilul sa inghita putina pasta de dinti din greseala sau poate chiar din placere pentru gustul sau. Nu il lasati. Daca primeste fluor din apa sau din suplimente, ceea ce provine din pasta de dinti ar putea fi prea mult. Nu folositi pasta de dinti daca copilasul nu poate scuipa restul de pasta de dinti ramas dupa periaj sau daca o inghite. Pe termen lung, ingestia de pasta de dinti cu fluor duce la aparitia de probleme de tipul fluorozei.
Nu uitati ca este important un control dentar, mai ales atunci cand copilul are dentitie completa - in jurul varstei de 2-3 ani. Astfel de controale se pot face la fiecare jumatate de an, iar dentistul va poate da sfaturi si tratamente pentru preventia depunerii de tartru. De asemenea, va poate oferi informatii clare despre suplimentarea cu fluor. Desi copilul dvs. are dintii sanatosi, nu strica un astfel de control. Daca remarcati vreo carie, e important sa o tratati la timp. In acest fel, preveniti eventualele probleme si il obisnuiti pe copil cu ideea de a merge la dentist, inainte de a face vreun tratament.
Nu uitati! Periuta de dinti trebuie inlocuita de preferinta o data la 3 luni. Periajul trebuie sa dureze minim 2 minute. Puterea exemplului sunteti dvs., parintii. Igiena dintilor incepe inca inainte de aparitia dintilor, iar o igiena corecta incepe de la primii dintisori.
- 04/09/2014 01:03 - De la miscarea informala la claritatea primului gand
- 05/08/2014 01:18 - Atmosfera in cadrul familiei si forme de trairi afective la copilul mic
- 26/06/2014 03:42 - Lumea afectiva a copilului
- 25/06/2014 01:34 - Jucaria sau bucuria de-a manui lumea a copilului mic
- 08/06/2014 14:36 - Psihologia copilului si afectivitatea la cea mai frageda varsta
- 14/01/2014 01:05 - Cum se masoara corect temperatura la copii
- 08/01/2014 17:27 - Cum scadem febra la copiii mici
- 08/01/2014 16:08 - Pericolele expunerii copiilor mici la fumatul pasiv
- 17/05/2013 13:05 - Antibiograma la copii
- 12/05/2013 16:24 - Protejarea copiilor de canicula