Univers de copil

A+ R A-


Mierea cristalizata

Mierea cristalizataMierea cristalizata pastreaza toate calitatile mierii de albine proaspat recoltata, fiind generatoare de energie si vitalitate.

Chiar prin pastrare indelungata isi conserva continutul in vitamine, enzime, hormoni si saruri minerale. Prezinta, de asemenea, garantia unei mieri naturale.

Cristalizarea mierii este un fenomen fizic natural specific celor mai multe sorturi de miere. Unele sorturi cristalizeaza mai repede, altele mai lent, altele nu cristalizeaza deloc.

Cristalizarea mierii este influentata de raportul de fructoza si glucoza care sunt principalii ei componenti. In functie de cantitatea de fructoza sau glucoza care predomina intr-o miere depinde si cristalizarea ei mai rapida sau mai lenta. In conditiile din tara noastra mierea de salcam si de mana nu cristalizeaza deoarece contine mai multa fructoza, in timp ce la alte sorturi, in care predomina glucoza, ca mierea de rapita, floarea soarelui, poliflora, fenomenul de cristalizare se produce mult mai rapid, chiar in cateva saptamani de la extractie.

Temperatura optima pentru cristalizarea mierii este cuprinsa intre 10-20ºC. Temperaturile ridicate peste 20ºC si cele scazute sub 0ºC impiedica cristalizarea mierii.

Pentru a asigura un aspect comercial si pentru a satisface gustul unor consumatori se obisnuieste lichefierea mierii cristalizate prin incalzire. Aceasta operatie de fluidizare se poate realiza usor prin incalzirea mierii cristalizate intr-un vas emailat, introdus in apa calda timp de 1-2 ore la o temperatura de 45-50ºC.

In laborator se poate face verificarea gradului de depreciere a mierii prin diferite analize ca indicele diastazic, care reprezinta continutul de enzime al mierii sau determinarea hidroximetilfurfurolului (HMF), un produs ce ia nastere din zaharuri prin supraincalzire.

Este indicat ca mierea cristalizata sa se consume sub aceasta forma deoarece ea prezinta toate calitatile produsului natural si are in plus avantajul ca se pastreaza si se transporta fara riscuri, se poate intinde pe paine fara a curge si poate fi astfel folosita mai usor in alimentatie. Din punct de vedere al puritatii, mierea cristalizata prezinta garantia mierii de calitate, deoarece cristalizarea este un fenomen natural, in timp ce mierea artificiala sau falsificata se obtine prin fierberea siropurilor de zahar, ceea ce impiedica sau intarzie cristalizarea. Practic, mierea falsificata se gaseste mai des sub forma fluida si mai rar sub forma cristalizata. In unele tari mierea cristalizata este preferata celei fluide, fapt pentru care cristalizarea se realizeaza dirijat si se comercializeaza sub forma de miere pasta.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantecul pacii

Cantecul pacii

Cantecul pacii   Vezi versurile “Cantecul pacii”, scrise de Florica Pranau.   Zboara porumbelu-n zare Sol de pace, sclipitor. Eu i-am dat zborul lui mare Si elan cutezator.  

Cantec de primavara

Cantec de primavara

Cântec de primăvară   Melodia „Cântec de primăvară” - versuri şi varianta audio.   O, vino Mai cu soare, cu verzile câmpii,Şi susur de izvoare, cu floricele mii!O, cât aş vrea să văd iar...

Par blond in padurea virgina

Par blond in padurea virgina

Par blond in padurea virgina La confluenta dintre oamenii salbatici misteriosi si oamenii salbatici se afla cazul semnalat in 1929 in Congo (colonie franceza la acea data);  un vanator de elefanti...

Deviatiile coloanei vertebrale…

Deviatiile coloanei vertebrale la copii I

Deviatiile coloanei vertebrale la copii I Deviatiile coloanei vertebrale – scoliozele si cifozele – continua sa constituie o preocupare un numai pentru medicii specialisti, dar si pentru parintii si educatorii copiilor....

Hrana cea de toate zilele gust…

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa Pentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat...