Univers de copil

A+ R A-


Mierea cristalizata

Mierea cristalizataMierea cristalizata pastreaza toate calitatile mierii de albine proaspat recoltata, fiind generatoare de energie si vitalitate.

Chiar prin pastrare indelungata isi conserva continutul in vitamine, enzime, hormoni si saruri minerale. Prezinta, de asemenea, garantia unei mieri naturale.

Cristalizarea mierii este un fenomen fizic natural specific celor mai multe sorturi de miere. Unele sorturi cristalizeaza mai repede, altele mai lent, altele nu cristalizeaza deloc.

Cristalizarea mierii este influentata de raportul de fructoza si glucoza care sunt principalii ei componenti. In functie de cantitatea de fructoza sau glucoza care predomina intr-o miere depinde si cristalizarea ei mai rapida sau mai lenta. In conditiile din tara noastra mierea de salcam si de mana nu cristalizeaza deoarece contine mai multa fructoza, in timp ce la alte sorturi, in care predomina glucoza, ca mierea de rapita, floarea soarelui, poliflora, fenomenul de cristalizare se produce mult mai rapid, chiar in cateva saptamani de la extractie.

Temperatura optima pentru cristalizarea mierii este cuprinsa intre 10-20ºC. Temperaturile ridicate peste 20ºC si cele scazute sub 0ºC impiedica cristalizarea mierii.

Pentru a asigura un aspect comercial si pentru a satisface gustul unor consumatori se obisnuieste lichefierea mierii cristalizate prin incalzire. Aceasta operatie de fluidizare se poate realiza usor prin incalzirea mierii cristalizate intr-un vas emailat, introdus in apa calda timp de 1-2 ore la o temperatura de 45-50ºC.

In laborator se poate face verificarea gradului de depreciere a mierii prin diferite analize ca indicele diastazic, care reprezinta continutul de enzime al mierii sau determinarea hidroximetilfurfurolului (HMF), un produs ce ia nastere din zaharuri prin supraincalzire.

Este indicat ca mierea cristalizata sa se consume sub aceasta forma deoarece ea prezinta toate calitatile produsului natural si are in plus avantajul ca se pastreaza si se transporta fara riscuri, se poate intinde pe paine fara a curge si poate fi astfel folosita mai usor in alimentatie. Din punct de vedere al puritatii, mierea cristalizata prezinta garantia mierii de calitate, deoarece cristalizarea este un fenomen natural, in timp ce mierea artificiala sau falsificata se obtine prin fierberea siropurilor de zahar, ceea ce impiedica sau intarzie cristalizarea. Practic, mierea falsificata se gaseste mai des sub forma fluida si mai rar sub forma cristalizata. In unele tari mierea cristalizata este preferata celei fluide, fapt pentru care cristalizarea se realizeaza dirijat si se comercializeaza sub forma de miere pasta.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Intensitatea pipaitului

Intensitatea pipaitului

Intensitatea pipaitului Cele mai multe din exercitiile mainilor evidentiaza indemanarea sau stangacia, voiciunea sau moliciunea. Acest inceput simplist de clasificare se face din primele zile. Urmeaza apoi punerile la punct si...

Varanul cea mai mare soparla

Varanul cea mai mare soparla

Varanul - cea mai mare soparla Cea mai mare soparla este varanul. Acesta are un corp masiv, maxilare puternice si gheare lungi si ascutite ce starnesc teama. Daca se simte atacat,...

Ghicitori despre caini si pisi…

Ghicitori despre caini si pisici

Ghicitori despre câini şi pisici   Află câteva ghicitori despre animalele voastre preferate de casă - câine şi pisică.

Uliul si puisorii

Uliul si puisorii

Uliul si puisorii In sat de vale s-aud strigate, tiuhaeli si goana de uliu, iar din desisul pomilor ce ascund casele in umbra racoroasa, scapa pasarea de prada, care, sagetand curalele...

Planse de desenat de Dragobete

Planse de desenat de Dragobete

Planşe de desenat de Dragobete   De Dragobete, puteţi să-i demonstraţi personei iubite că, gândurile dumnevoastră zboară către ea şi pornind de la nişte planşe de desenat cu imagini simbolice de Dragobete...