Oligoelementele si sanatatea
Oligoelementele sunt substante minerale si metalice existente in organism (in cantitati infime, de ordinul unei miliardime de gram) care, sub forma de ioni, circula in sange, participand la numeroase reactii vitale. Cercetarile efectuate in diverse colturi ale lumii au dus la concluzia ca sanatatea omului este direct influentata de aportul in oligoelemente.
Cand o cultura de plante creste prost sau septelul nu se dezvolta conform asteptarilor, desi au fost create conditiile necesare, cauza trebuie cautata in domeniul oligoelementelor, rezolvandu-se astfel veritabile enigme. Am putea mentiona un caz mai vechi, petrecut in Florida, cu o cireada de vaci care dispunea de pasuni bogate. Desi hrana animalelor fusese suplimentata cu vitamine, acestea nu aveau pofta de mancare, se anemiau, iar productia de lapte scadea. Analizandu-se cauzele, s-a constatat ca in mediul in care cresteau animalele lipsea complet seleniul. In plus, cuprul si cobaltul aflate in sol nu erau suficient absorbite de iarba. Elementele absente au fost introduse in apa de baut si animalele si-au revenit complet.
La om, insuficienta seleniului influenteaza negativ asupra functionarii ficatului, joaca un anumit rol (tot negativ) in utilizarea vitaminei “E” si in inhibarea procesului de formare al tumorilor. Chiar bolile pot fi asociate cu insuficienta de seleniu, cauzata, prin intermediul lantului alimentar, de un sol in care acest metal este deficitar. Se cunoaste faptul ca in Orientul Mijlociu si Africa existau comunitati unde tinerii, la varsta de 20 de ani, aveau talia si dezvoltarea generala ale unui copil de 12 ani. S-a constatat ca turtele de cereale care constituiau hrana lor principala opreau absortia in organism a zincului. Administrandu-li-se zilnic sulfat de zinc, ei au crescut, intr-un an, cu 16 cm.
De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase cercetari. Am aminti o afirmatie facuta de medicul Monique Simonoff: “atat timp cat cromul se mentine peste pragul de sase miliardimi de gram pe milimetru de sange, riscurile unor crize cardiace sunt excluse. Sub acest prag apar hipertensiunea arteriala, obezitatea si creste colesterolul”. Principalul vinovat, apreciaza cercetatorii, este zaharul, care produce o scurgere a rezervelor de crom in organism. La tratamentul obisnuit poate fi adaugata si oligoterapia, cu succes.
Prin examen radiologic, s-a demonstat ca, dupa tratament, tesuturile articulare s-au regenerat, inclusiv in cazurile de artroza, in care se afirma ca leziunile sunt ireversibile.
Odihna de noapte nu mai este suficienta pentru a elimina toxinele produse in urma eforturilor din timpul zilei. Zi de zi, toxinele se acumuleaza, regenerarea tesuturilor se face prost, cartilagele se uzeaza. Oligoterapia modifica acest proces, pentru ca, ni se spune, ea accelereaza reactiile, favorizeaza cicatrizarea leziunilor si mareste rezistenta la microbi. Dr. Picard este de parere ca imbatranirea este o incetinire a functiilor. Oligoterapia bine aplicata intarzie acest proces. Anxietatea, tendinta la depresiune psihica, diminuarea facultatilor intelectuale se vindeca, in mod eficace, cu 16-18 miligrame de litru pe zi. In mod normal, in alimentatia zilnica, ar trebuie sa gasim toate oligoelementele de care avem nevoie.
Cobaltul, de exemplu, se afla in fasolea alba, ridichi, sfecla rosie, galbenusul de ou. Cuprul este prezent in ceai, nuci, ciuperci, pere, conopida, fasole verde, patrunjel, urzici si miere de albine.
Fierul e prezent in spanac, varza, peste si ficat.
Fluorul se afla in ceai, in apa de baut si in anumite ape minerale.
Fosforul este prezent in legume verzi si uscate, nuci, lapte, alune, branza, prune, cartofi, ceapa, conopida, ciuperci, morcovi, fasole, mazare verde, galbenus de ou, s.a.m.d.
Studiul oligoelementelor e in continua derulare, fiind multe lucruri de descoperit in acest domeniu. Totusi, o concluzie se poate trage. O hrana bogata si variata in legume si fructe mentine organismul sanatos, prelungeste viata si inlocuieste cu succes – fara contraindicatii si intolerante – cele mai sofisticate medicamente.
- 01/01/2014 18:28 - Scapa de kilogramele in plus acumulate de sarbatori
- 02/12/2013 00:04 - Spirulina
- 22/11/2013 14:07 - Visul este ca si somnul un fenomen natural
- 22/11/2013 01:41 - Visul si viata noastra nocturna
- 15/11/2013 14:15 - Alimente sanatoase si necesare pentru dieta de iarna
- 06/11/2013 15:03 - Crampe si dureri abdominale cauze remedii si modalitati de preventie
- 04/11/2013 19:47 - Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste
- 03/11/2013 18:44 - Ochii oglinda sanatatii
- 05/10/2013 00:37 - Igiena organelor genitale
- 01/10/2013 17:18 - Primul ajutor in stopul cardio respirator