Univers de copil

A+ R A-


Intoxicatiile la copii - masuri de prevenire

 

Copilul dumneavoastra se misca in permanenta, iar o clipa de neatentie poate fi fatala. Sunteti datori sa asigurati protectia copilasului incepand cu varsta cea mai frageda. In acest sens, cel mai sigur este sa indepartati riscul. De aceea, va prezentam cateva masuri de precautie/masuri de siguranta pe care le puteti lua in casa pentru a evita intoxicatiile.

 

Intoxicatiile

Intoxicatiile reprezinta totalitatea tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, a uneia sau a mai multor substante toxice numite otravuri. Retineti ca medicamentele, insecticidele, solutiile de curatat, etc. sunt otravuri, desi se gasesc raspandite in gospodarie. La copii,  vorbim despre intoxicatii accidentale. In acest material facem referire la intoxicatiile acute, nu la intoxicatiile alimentare. Despre acestea vom vorbi separat, intr-un alt material.

 

Intoxicatii cu substante toxice. Toxine.

Dintre toxinele intalnite cel mai frecvent la copii amintim: 

- medicamente, ca de exemplu: analgezice, antitusive, antigripale, sedative, hipnotice, s.a.m.d.;

- substante utilizate in scop gospodaresc, ca de exemplu: detergenti, solutii caustice, hidrocarburi, pesticide, cosmetice;

- plante, ca de exemplu: matraguna (Atopa belladona), maselarita, ciumafaie, ciuperci, s.a.m.d.;

- monoxid de carbon (CO), gaz metan.

Asadar, intoxicatiile pot fi de mai multe feluri: intoxicatii alimentare, intoxicatii chimice, intoxicatii medicamentoase, intoxicatii cauzate de fum, etc. Chiar si unele plante de apartament sunt toxice.

Cand organismul vine in contact cu acesti compusi daunatori prin ingerare, inhalare sau absorbtie, reactioneaza virulent, in incercarea de a se apara. Dintre intoxicatii, cele cu substante chimice pun in pericol viata in cea mai mare masura. Din pacate, cazurile de intoxicatii apar cel mai adesea in randul copiilor.

 

Intoxicatii. Simptome.

Semnele sugestive pentru intoxicatii sunt: aparitia rapida de semne si simptome neurologice, respiratorii, cardiovasculare la un copil anterior in stare perfecta de sanatate. Printre simptomele unei intoxicatii amintim: ameteala, varsaturi, diaree violenta, confuzie, pierderea echilibrului, incetosarea vederii, crampe intestinale puternice, dureri, respiratie grea.

 

Intoxicatiile. Remedii si masuri de prevenire.

Pentru a preveni astfel de accidente, pentru a evita intoxicatiile, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele recomandari si masuri de precautie:

§         Pastrati medicamentele (inclusiv vitaminele), detergentii, substantele chimice, solutiile de curatat, s.a.m.d. in dulapuri bine inchise, pe rafturile de sus, astfel incat sa fie inaccesibile copiilor.

§         Pastrati bine inchise recipientele cu substante nocive si toxice, avand pe ele etichete adecvate.

§         Nu depozitati produsele chimice si cele alimentare in acelasi loc, cele din urma se pot contamina prin atingere.

§         Nu pastrati substante chimice sau insecticide in sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc, etc.). Copilasul dumneavoastra va fi tentat sa bea fara sa cunoasca pericolul care il pandeste.

§         Invatati copilul sa bea numai din cana lui.

§         Nu consumati medicamente in fata copiilor.

§         Nu vorbiti despre medicamente, in fata copiilor, ca fiind niste “siropuri” sau “bomboane”.

§         Nu lasati la indemana copilului cosmetice, parfumuri, oja, acetona, samponul, balsamul, etc.

§         Invatati copilul sa nu manance fructe sau legume nespalate. Ele trebuie sa fie intotdeauna spalate. Acestea pot fi contaminate cu substante chimice extrem de toxice.

§         Invatati copilul sa se spele pe manute.

§         Nu tineti in casa plante toxice, ale caror frunze sau flori ar putea produce intoxicatii. Copilul este curios si ar putea fi tentat sa le “guste”.

§         Explicati copilului ca in natura exista plante otravitoare, ca de exemplu ciupercile, si ca nu trebuie sa aiba incredere in aspectul placut al acestora.

Copiii mici au riscul cel mai mare de a face intoxicatii datorita curiozitatii lor naturale. In caz de intoxicatii, invatati sa acordati masurile de prim ajutor. Mult succes!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda anotimpurilor

Legenda anotimpurilor

Legenda anotimpurilor Una dintre legenda ne spune că Dumnezeu, după ce a zidit lumea, cerul şi pământul, după ce a creat toate vietăţile, s-a gândit să le dea un rost...

Ganduri si vorbe despre Emines…

Ganduri si vorbe despre Eminescu

Ganduri si vorbe despre Eminescu Spre preamarirea celui ce a fost daruit cu dumnezeiesc har si trist sfarsit de mucenic, ravnit-am si eu sa fac dupa abia intelesu-i chip...

Eucaliptul arborele curcubeu

Eucaliptul arborele curcubeu

Eucaliptul - arborele curcubeu Toata lumea a auzit de pastilele verzi de eucalipt/eucaliptus/eucalyptus a caror aroma usor camforata parfumeaza gura. Esenta care da acestor bomboane dulci valoarea lor este...

Legenda Babei Dochia

Legenda Babei Dochia

Legenda Babei Dochia   Romanii sarbatoresc pe 1 Martie, nu numai prima zi de primavera ci si Ziua Babei Dochia. In mitologia romana, Baba Dochia era asociata cu zeita Junona. In alte...

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari de Anul Nou 2016

Mesaje, sms, urari si felicitari de Anul Nou 2016 Ne aflam la cumpana dintre ani. Sa ne bucuram, sa zambim si sa speram la o viata mai...