Despre imbracaminte si igiena
Omul se slujeste de imbracaminte pentru a-si ascunde goliciunea corpului si a se apara impotriva frigului si a caldurii.
Imbracamintea cea mai buna este aceea care vara ne tine racoare, iar iarna caldura. Experienta a dovedit ca hainele subtiri si de culoare alba tin mai racoare decat cele groase si de culoare neagra.
Imbracamintea se explica astfel: Hainele subtiri ingaduie mai usor caldurii naturale din corp sa se imprastie in aerul inconjurator; pe cand hainele groase pastreaza pastreaza caldura corpului. Hainele de culoare alba au darul de a respinge caldura din afara a soarelui, pe cand cele negre o atrag si o inmagazineaza in ele.
Urmare fireasca este ca, vara sa ne imbracam cu haine subtiri si de culoare alba, iar iarna, cu haine, cu haine groase si de culoare neagra (inchisa).
Experienta a mai dovedit ca hainele de bumbac, de canepa si de in tin mai racoare decat cele de lana. Explicatia sta in faptul ca lana fiind rea conducatoare de caldura, pastreaza mai bine caldura corpului. In acelasi timp, nu ingaduie nici frigului din afara sa patrunda inauntru.
Hainele de bumbac, de canepa si de in fiind bune conducatoare de caldura, au o insusire opusa. De aici scotem doua invataturi: vara vom purta mai mult haine de bumbac, de canepa si de in, iar iarna de lana.
Hainele trebuie sa fie potrivite pe corp ca sa nu fie nici prea largi, nici prea stramte.
Daca cele largi nu sunt asa de suparatoare, apoi hainele stramte sunt cat se poate de rele si de vatamatoare sanatatii. Acestea din urma, apasand asupra corpului, impiedica respiratia si circulatia regulata a sangelui.
Imbracamintea cea mai buna pentru cap pe timpul verii este palaria de paie, iar pe timp de iarna, palaria de stofa (lana). Cand e ger, iar frigul e prea mare, putem purta si caciula.
Nici intr-un caz insa, caciula nu trebuie purtata in timpul verii.
Incaltamintea trebuie sa fie potrivita pe picior tot pentru motive de sanatate. O incaltaminte stramta produce bataturi si dureri de cap. O incaltaminte prea larga produce rosaturi si rani la picioare.
Rufaria de corp, murdarindu-se mai lesne, trebuie schimbata regulat in fiecare saptamana, iar pe timp de vara, cand omul transpira mai mult, trebuie schimbata si mai des. La fel trebuie procedat si cu ciorapii.
Rufele murdare ne pot imbolnavi pielea de o boala urata si suparatoare, numita raie, ori alte boli de piele.
Rufele curate si hainele ingrijite pastreaza sanatatea.
- 08/12/2014 01:54 - Maladiile autoimune o eroare de recunoastere
- 29/11/2014 01:41 - Dialog despre anatomia sufletului
- 17/11/2014 21:33 - Informatii despre apa de baut
- 13/11/2014 23:59 - Masuri de prim ajutor in caz de luxatii entorse si fracturi
- 07/11/2014 01:25 - Sfaturi practice si reguli de igiena
- 22/10/2014 01:16 - Aprecierea calitatii laptelui
- 21/10/2014 01:30 - Aprecierea calitatii oualor pentru consum
- 20/10/2014 01:07 - Igiena respiratiei si guturaiul
- 10/10/2014 01:01 - Igiena activitatii intelectuale
- 08/10/2014 01:08 - Sfaturi practice privind igiena generala