Univers de copil

A+ R A-


Sfaturi practice privind igiena generala

Sfaturi practice privind igiena generalaPielea neingrijita depoziteaza pe suprafata ei milioane de microbi. Neinlaturati la timp, prin spalare cu apa calda si sapun, microbii devin periculosi si, la prima accidentare a suprafetei pielii (julitura, lovire, contuzie, taietura, intepatura) patrund in organism producand boala. Iata cateva sfaturi practice privind igiena generala si metode de tratament, facand referire in special la igiena ochilor si igiena urechilor.

Igiena ochilor

Ulciorul este tocmai o consecinta a acestui fapt, adica, nerespectarea unei reguli de igiena.

Ulciorul este, deci, o infectie a glandelor de la baza firelor de par ce se gasesc pe marginea pleoapelor. Infectia se datoreste microbilor stafilococi (traiesc obisnuit pe suprafata pielii si pe obiectele inconjuratoare), care, prin frecarea ochilor cu mainile ori batistele murdare, patrund in pielea pleoapelor ochilor (in glandele de la baza firelor de par).

Tratament. La inceputul bolii, se pun local comprese cu apa fierbinte, timp de 10 minute, repetandu-se din 3 in 3 ore, timp de 1-2 zile. Se continua apoi folosind comprese cu ceai de musetel. Cand abcesul (umflatura) s-a format, poate fi deschis numai de medic. Daca s-a deschis spontan (s-a spart), locul va fi curatat cu apa oxigenata, dupa care se va aplica local o alifie cu antibiotice (de exemplu, tetraciclina).

Igiena urechii

Pentru prevenirea imbolnavirii urechii, care poate duce cu timpul intr-un fel sau altul la pierderea auzului, se recomanda a se respecta o serie de reguli de igiena. Astfel, este bine ca atunci cand se face toaleta acestui organ, zilnic sau in cadrul imbaierii generale a corpului, sa se evite, pe cat posibil, patrunderea apei in conductul auditiv extern.

Nu este permis scobitul in ureche cu ace de cap, scobitori, creioane sau cu orice alte obiecte ascutite, caci toate acestea pot provoca atat zgarieturi, care se pot infecta, cat si perforatia timpanului.

Si tot ca o regula de igiena, se recomanda ca suflarea nasului sa se faca prin alternare a ambelor nari, care poate produce accidente la nivelul casutei timpanului, prin cresterea presiunii aerului.

Periodic, persoanele care au urechile mai sensibile este bine sa isi faca un control medical la medicul ORL-ist.

Pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului se recomanda calirea acestuia din timp, prin gimnastica corespunzatoare, bai de aer si soare, sport si o alimentatie bogat calorica si vitaminica.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje si felicitari de Sf Ghe…

Mesaje si felicitari de Sf Gheorghe

Mesaje si felicitari de Sf. Gheorghe Pe 23 aprilie il sarbatorim pe Sf. Gheorghe. Marele Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, este unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul...

Poezia Despre albine

Poezia Despre albine

Poezia - Despre albine   Va oferim spre lectura poezia „Despre albine” scrisa de Valentin Munteanu.   Mama, da mana si tine: Buzunarele mi-s pline Numai-numai de albine  

Modele masti de animale colora…

Modele masti de animale colorate

Modele masti de animale colorate   Daca va pregatiti sa participati la un carnaval, o serbare, un joc sau orice alta activitate care implica folosirea mastilor va punem la dispozitie o serie...

Confectionam coronite de Craci…

Confectionam coronite de Craciun

Confectionam coronite de Craciun   Coronitele de Craciun reprezinta cele mai iubite decoratiuni si accesorii de decor pentru perioada sarbatorilor de iarna. Pentru a fi original, confectioneaza manual aceste coronite de Craciun,...

Fizica si chimia dintilor

Fizica si chimia dintilor

Fizica si chimia dintilor Oricat ar parea de ciudata o asemenea afirmatie, lucrul este totusi e perfect veridic. Se poate vorbi de o fizica si de o chimie a dintilor.